Pápai Hús – A szakszervezet az országos sztrájkbizottság összehívását kérte

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) elnöksége legutóbbi ülésén jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az országos sztrájkbizottság összehívására – tájékoztatta Kapuvári József, a HDSZ elnöke szerdán az MTI-t.

    A közlemény szerint az országos sztrájkbizottság megtartotta ülését és hozzájárult ahhoz, hogy az alapszervezetnél megalakuljon a helyi sztrájkbizottság. A cégnél kialakult munkaügyi konfliktus oka, hogy a vállalatvezetés felmondta a társasági kollektív szerződést, a szakszervezet véleménye szerint jogellenesen.     A HDSZ úgy véli: a kollektív szerződés megszűnése az ott dolgozó munkavállalóknak jelentős anyagi hátrányt, jövedelemcsökkenést okoz. A hatályos kollektív szerződés az új munka törvénykönyve figyelembevételével közel egy éve köttetett, amely már hátrányosabb volt a munkavállalókra nézve, mint az előző.     A HDSZ helyi alapszervezete elengedhetetlennek tartja, hogy létezzen a cégnél kollektív szerződés, és kezdődjenek tárgyalások akár egy új kollektív szerződés megkötéséről. A HDSZ elnöksége támogatja a pápaiak törekvéseit. Ezért követeli a kollektív szerződés felmondásának megszüntetését és a tárgyalások mielőbbi megkezdését.     A közlemény emlékeztet: a cégnél tulajdonosváltás történt, a pápai önkormányzat a tulajdonos, és a vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. “Ebben a helyzetben fontos lenne a munkabéke fenntartása” – fogalmaz a HDSZ.     A HDSZ elnöksége levélben fordult a tulajdonoshoz, Pápa város önkormányzatához, polgármesteréhez, hogy segítsen megoldani a munkaügyi konfliktust.

papa_foto_nagy lajos

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének tagjai demonstrálnak kollektív szerződésük felbontása miatt Pápa belvárosában 2013. július 20-án. A Pápai Hús 1913 Kft. június 28-án felmondta a vállalat és a dolgozókat képviselő szakszervezet közötti kollektív szerződést, amelynek következtében kevesebb bért kapnak a jövőben a munkavállalók. MTI Fotó: Nagy Lajos

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*