PÁLYÁZATI FELHÍVÁS-MENYEGZŐ ÉS KÉZMŰVESSÉG

A Magyar Kézművességért Alapítvány 2016. július – augusztusában ismét a Belváros egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában rendezi meg nyári országos kiállítását.

A kiállításon való részvételre Alapítványunk az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve

MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2016 valamint MENYEGZŐ ÉS KÉZMŰVESSÉG

címmel kettős tematikájú, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.)

A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon (a nappali,   a konyha, a gyerekszoba) berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai – lehetnek.

Szívesen fogadjuk a helyi értéktárba, vagy a hungarikumok közé már bekerült, vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is.

A pályázat második részére a menyegző (a házasságkötés, az esküvő és a lakodalom) témájában várunk alkotásokat, pl. menyasszony-, vőlegényruhákat, viseleteket, öltözék-kiegészítőket, ékszereket, lakodalmas edényeket, ünnepi textíliákat, a házasságkötéssel kapcsolatos szertartások kellékeit és a tájegységi népszokásokat megelevenítő jeleneteket.

Nevezési határidő: 2016. június 18.

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra!

 

 Válogatásukat erre az alkalomra felkért szakértőkből: néprajzkutatókból, iparművészekből, művészettörténészekből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

 A kiállítást a nagyközönség a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben 2016. július 29. és augusztus 28. között tekintheti meg.

Ezúttal is tervezzük, hogy a megnyitóra elkészítjük a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

A részletes információk: az Alapítvány honlapján (www.amka.hu), Facebook oldalán;

                                      Turbo Annamária, Tel: +36 70 3177 034; e-mail: amka@amka.hu