Pályaművektől a sikeres pályaképekig- Folytatódik az UniCredit Tehetségprogram

Az előző évek tapasztalataira támaszkodva az UniCredit Bank művészettámogató kezdeményezése mára többirányú mecénásprogrammá nőtte ki magát: a bank az idén is felfedez új tehetségeket, ám eddigi díjazottjai kezét sem engedi el. A program célja, hogy a legkiválóbbakat hazai és nemzetközi sikerhez segítsék, és a fiatal alkotói pályák, a professzionalitás támogatása hosszabb távon a műtárgypiac mozgására is hatással lehet. Az idei díjazottakat bemutató kiállítás a Forrás Galériában tekinthető meg.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

Az UniCredit Tehetségprogram – a kortárs művészetért pályázat 2014-ben négy ifjú alkotót támogat féléves ösztöndíjjal és képvásárlással, s további kilenc fiatal festőtehetséget egyszeri képvásárlással segít. „A zsűri ebben az évben is olyan erősnek találta a mezőnyt, hogy az eredeti kiírásban szereplő három helyett négy képzőművésznek ajánlottuk fel a féléves ösztöndíjat – mondta Sipos József, az UniCredit Tehetségprogram alapítója. – A támogatásunk kiterjed kiállítások szervezésére, kétnyelvű katalógus készítésére és nemcsak hazai, hanem az UniCredit Csoport révén nemzetközi terjesztésére is. A fiatal művészektől megvásárolt alkotások bekerülnek a bank gyűjteményébe, amely a rendszerváltás utáni évtizedek egyik művészettörténeti értékű, irányzatok és fontos pályák tanúságát hordozó képzőművészeti kincstára. Hiszünk abban, hogy a legtehetségesebb fiatalok professzionális pályaképének felépítéséhez való hozzájárulásunk csakúgy, mint az értékes vállalati és magángyűjtemény hagyományának ápolása, a hazai műtárgypiac újraélesztéséhez is elvezet majd.”

Az UniCredit Tehetségprogram első helyezettje 2014-ben Dobó Bianka lett, aki korábban már kapott kisalkotói díjat, az idei pályázatra benyújtott munkái alapján pedig a zsűri őt választotta a mezőny legjobbjának. A második díjat az erdélyi származású Máriás István (aka Horror Pista) kapta; megosztott harmadik helyezettként Tóth Lejla és Végh Júlia részesült még féléves alkotói ösztöndíjban. A bank tehetségprogramja továbbá képvásárlással támogatja Herbert Anikót, Kaliczka Patríciát, Kiss Antónia Zsanettet, Kuizs Lillát, Pap Ramónát, Pinczés Józsefet, Rácz Noémit, Szabó Kristófot és Tóth Zsófiát.

dobo_bianka_rakpart_50x130cm_2013_akril_varrott_vaszon

„A zsűri nem volt könnyű helyzetben, amikor a legjobbakat válogatta a rendkívül sokszínű mezőnyből – erősítette meg Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram kurátora. – Nyerteseink több felsőoktatási intézmény korábbi vagy jelenlegi hallgatóiból kerültek ki, és több művészeti iskolát és stílust jelenítenek meg a maguk egyéni módján. Vannak közöttük olyanok is, akiket korábban már támogatott az UniCredit Tehetségprogram és sok az új arc is, akik friss lendületet hoztak a programba. A kiválasztott pályaművek is az ígéretes sokszínűséget képviselik.”

A 2014-es ösztöndíjprogram zsűrijének tagjai: Gulyás Gábor, a Velencei Biennale magyar kormánybiztosa; Deák Erika galériatulajdonos; Dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodoni Zsolt festőművész; Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram kurátora, az ArtFolio kiadója; valamint az UniCredit képviseletében Sipos József, elnök-vezérigazgatói tanácsadó.

Az UniCredit Tehetségprogram harmadik szériájának győztes pályamunkáit bemutató kiállítás 2014. június 10-14. között megtekinthető a Forrás Galériában (1067 Budapest, Teréz körút 9.) 12.00-18.00 óra között.