Öt színház egy sajt tájékoztatója

Azon a sajtótájékoztatón, amelyről cikkünkben szó lesz, öt színház is kiénekelhette volna egymás szájából a sajtot, de nem ezt tették. Helyette boldogan kínálták meg egymást és minden megjelent vendéget az egerek nagy kedvencét jelképező sajttortával. Jogos volt tehát a meghívón szereplő szöveg, hogy „sajt tájékoztatóra” invitálják a sajtó munkatársait. Szerencsére a rókák és a hollók ezúttal távol maradtak az eseménytől.

Egerek a címe annak a zenés mesejátéknak, amely öt színház, a Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a békéscsabai Jókai Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Karaván Színház együttműködéséből született. Az Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című műve alapján készülő előadás koprodukciós partnere még a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola.

A Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében megjelent színházvezetők, művészek és munkatársak, Szabó Magda, Ráckevei Anna, Fekete Péter, Crespo Rodrigo és Nyári Oszkár lelkesen beszéltek erről a sajátságos Rómeó és Júlia történetről, amely a szürke és a fehér egércsaládok között kialakult ellentétekről szól egy sajtműhelyben. Az először a Karaván Művészeti Alapítvány színi stúdiója vizsgadarabjaként látható előadás továbbfejlesztett, nagyszínpadi változata az Egerek. A cselekmény szerencsére kevésbé tragikus, mint Shakespeare-nél, így jó esély van arra, hogy az imént felsorolt színházak mindegyikénél látható darab elnyeri az izgalmas mesék iránt érdeklődő gyerekek tetszését. Jól illik az előadás mondanivalójához, hogy a produkcióban – a Karaván Művészeti Alapítvány alapkoncepciójának megfelelően – roma és nem roma színészek és színinövendékek játszanak együtt. A mesejáték bemutatója október 11-én lesz a Nemzeti Színházban.

Horváth Gábor Miklós