Összefogással, figyelemmel az egészségért!

Lakossági tájékoztató   indul 2013 novemberétől a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, a Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt., az Egy Csepp Figyelem   Alapítvány és a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete összefogásában, a Novartis Hungária Kft.   támogatásával. Az akcióval a cukorbetegséggel élők  és hozzátartozóik figyelmét kívánják felhívni az évenkénti szemfenéki szűrővizsgálat jelentőségére, hogy  elkerülhetőek legyenek az akár vaksághoz is vezető súlyos  szemészeti szövődmények.

Érkezők között szerepeltek:

Fehér Adrienne, Koltai Róbert, Benkő Péter, Janklovics Péter, Hevesi Tamás.

Mit kell tudni a cukorbetegségről?

A cukorbetegség (diabétesz) olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a veseelégtelenség, szív-érrendszeri megbetegedések és a látás életminőséget befolyásoló romlása vagy elvesztése. Nemzetközi tanulmányok is alátámasztják, hogy a diabéteszes páciensek jelentős része fél a szemészeti szövődmények miatti látásromlás vagy akár a vakság kialakulásától. A cukorbetegség szemészeti szövődményei a betegek közel egyharmadát érintik, és minden tizedik cukorbeteg esetében súlyos látásromláshoz is vezethetnek! Nemzetközi statisztikai adatok szerint a diabéteszes populáció mintegy 8%-ának van a háttér retinopátiája mellett az éleslátás helyét érintő vizenyője (macula oedemája), és mintegy 2%-nak van olyan típusú macula oedemája ami látásromlással is jár. A több mint tíz éve cukorbetegségben szenvedők körében, tízből hét esetben, a beteg retináján valamilyen kóros folyamat kimutatható a nemzetközi adatok alapján. Az ismert adatok szerint Magyarországon a hatvanöt év alattiak körében a visszafordíthatatlan látásromlás leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retina-elváltozás.

A szemfenéken a kóros erek burjánzása és az éleslátás helyének vizenyője (macula oedema) a látást súlyosan veszélyeztető szövődmények, amelyek kezeletlen esetben maradandóan károsíthatják a látást. Emiatt e szövődmények rendszeres ellenőrzése, megfelelő időben elvégzett szemfenéki lézerkezelés, illetve időbeni kezelése elengedhetetlenül fontos. Ezt csak évente elvégzett szemfenéki szűrővizsgálattal lehet biztosítani.

 

Vannak akik nem tudnak cukorbetegségükről és emiatt romlik a látásuk, de vannak akik tudják, hogy diabéteszük van és azt gondolják, ha betartják a diétát és a kezelést, akkor nem veszélyeztetettek. Sajnos ez nem így van. Azok is szenvedhetnek a cukorbetegség szövődményeitől, akik egyébként minden orvosi utasítást betartanak állapotukkal kapcsolatban.

 

A diabétesz gyakran jár együtt olyan súlyos szövődményekkel, amelyek az életminőséget csökkentő látásromlást vagy akár teljes látásvesztést okozhatnak. A diabétesz szemészeti szövődményei viszonylag lassan, fokozatosan, a beteg számára nehezen észlelhető módon alakulnak ki, ezért sokszor már csak akkor diagnosztizálják a problémát, amikor a látásvesztés már bekövetkezett, és már csak részben vagy egyáltalán nem gyógyítható. A már diagnosztizált cukorbetegség esetében ezért rendkívüli fontossága van a szűrővizsgálatokon való részvételnek.

A lakossági tájékoztatás által a szervezők az érintettekhez és a diabéteszben szenvedők közvetlen környezetéhez célzottan juttatnak el a rendszeres szűrést, a helyes életmódot és a kísérő betegségek időben történő felismerésének szükségességét hangsúlyozó üzeneteket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*