Óriásplakát-kiállítás a Városháza Parkban

Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója 2013. június 1-én ünnepélyes keretek között megnyitotta a Budapest Anno – Margitsziget óriásplakát-kiállítást a Városháza parkban, amely augusztus 31-ig látogatható.

Az 1900-as évek Margitszigete elevenedik meg a budapestiek előtt a Városháza parkban sétálva. A korabeli képeslapokból és régi fényképekből készült óriásplakát-kiállítást Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

Hol működött a Tejcsarnok nyári vendéglője? Milyen volt a legendás lóvasút? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők a Budapest Anno – Margitsziget című, június 1-én megnyílt kiállításon.

Az eseményen a főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a budapestiek büszkék városuk szépségére. Mint fogalmazott: “… a szépség ez esetben nem kizárólag az építészeti vagy a természeti szépségeket jelenti, hanem valójában a mindannyiunk életében megjelenő emlékeket is. Hiszen az itt látható korabeli dokumentumok felvillantják annak a kornak a hétköznapjait és ünnepnapjait, amikor a Margitszigeti Szabadtéri Színpad épült és elkezdte működését, majd szerves részévé vált Budapest kulturális életének. (…) Az, hogy az itt bemutatott kor éppen egy emberöltőnyi távolságban van tőlünk, azt jelenti, hogy azokról az időkről mindannyiunknak vannak közvetett vagy közvetlen emlékei. Ezek fontosak, ugyanis ahhoz, hogy tudjuk, kik vagyunk, és miért vagyunk a világon, tudnunk kell, honnan jöttünk és milyen “homokszemeknek” vagyunk hordozói, valamint hogy azokat fel tudjuk-e használni, ahogy ezt Gabriel Garcia Marquez írta a Szerelem a kolera idején című regényében” – hangsúlyozta Szentes Tamás.

A képeslapokat Budapest Főváros Levéltárának Nagy Zsolt-gyűjteményéből válogatták ki és nagyították óriásméretűre. A régi fotók a Fortepan archívumából kerültek ki.

A tárlattal a Szabad Tér Színház lepi meg a kulturális értékek iránt fogékony közönséget, miután a főváros zöld szívében, a Margitsziget központi részén elhelyezkedő szabadtéri játszóhely most ünnepli a 75. születésnapját. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad az évfordulóra kormány- és önkormányzati forrásokból már az idén megújul, de rekonstrukciója 2014-ben is folytatódik.

(Forrás: MTI, Szabad Tér Színház, Fotó: Geberle Berci)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*