Óriási mezony és hatalmas küzdelem várható a MOL vívó-világbajnokságon

A MOL Vívó-világbajnokság a sportág legnagyobb éves eseménye mellett ezúttal centenáriumi ünnep is, mivel a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) 2013-ban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A három fegyvernemben (kard, tor, párbajtor), egyéniben és csapatban több mint 1100 sportolóval tervezett esemény a SYMA Sport-és Rendezvényközpontban lesz augusztus 5. és 12. között. A vb-n – olyan klasszisok, mint Mariel Zagunis és Szilágyi Áron mellett – a kerekesszékes vívóknak is szoríthatnak a sportrajongók, lévén, integrált világbajnokságról van szó. Az elso két selejtezonapot hat döntos nap követi, amelyek mindegyikén érmeket osztanak, világbajnokokat avatnak majd.

MOL_vivo_vb_2013A vívás Magyarország legsikeresebb sportága, az olimpiai érmek alapján messze megelozi a szintén rendkívül sikeres kajak-kenut és úszást. Szilágyi Áron a magyar vívósport 35. olimpiai aranyérmét nyerte Londonban. Túlzás nélkül kijelentheto, hogy az olaszok és a franciák mellett a világ egyik vívó-nagyhatalmaMagyarország. Az ország legsikeresebb olimpikonjai között kizárólag kardozó található az elso háromban: a hétszeres

bajnok Gerevich Aladárt (akinél egyetlen vívó sem szerzett több olimpiai aranyérmet a világon) Kovács Pál és Kárpáti Rudolf követi hat-hat olimpiai bajnoki címmel.

Budapest eddig három alkalommal lehetett vívó világbajnokság házigazdája, 1959-ben, 1975-ben és legutóbb 1991-ben, amikor három aranyérmet is szerzett a magyar csapat. Minden idok egyik legfontosabb és legrangosabb világbajnokságán – most eloször Közép-Kelet-Európában – az ép vívók mellett a kerekesszékesek is összemérik tudásukat.

A nyolcnapos centenáriumi rendezvény méreteiben is rendkívüli: összesen nagyjából 1000 ép vívóra számítunk, a kerekesszékesek száma pedig 150 körül alakulhat. A hivatalos kísérok további 60 százalékkal emelik a létszámot. Biztosak vagyunk abban, hogy a versenyzok sportszeru, színvonalas és izgalmas asszói, látványos csatái alatt a nézok szenzációs hangulatot teremtenek majd az egyik legnépszeruebb modern budapesti rendezvényközpontban.

Az esemény – sportértékén túl – a nyár egyik legnagyobb közösségi élményét jelentheti. A felvezeto kampány és a jegyértékesítés pedig már május elején megkezdodött Mint a moziban címmel, a tavasz utolsó napjai pedig a hivatalos kampányfi lm forgatásának jegyében teltek. Az már nem titok, hogy Szilágyi Áron a rövid videóban különbözo korszakok legismertebb pengeforgatóival csap össze, a részletekre azonban július elejéig kell várni, míg a mozikban a nyár közepén lesz látható.

Eközben elindult a szurkolói plakát- és kisfi lm-készíto kampány, a szurkolók a MOL vívó-világbajnokság hivatalos honlapján elérheto segítséggel könnyedén ötvözhetik kedvenc vívóikat és legnagyobb mozis élményeiket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*