Orbán Viktor szerint a magyaroknak kedvező az átalakítás

Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott Kiss Gábor Istvánnak (b) a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2014. december 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott Kiss Gábor Istvánnak (b) a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2014. december 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában beszélt arról is, hogy ki kell szorítani a drogmaffiát Magyarországról.

    A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kiemelte, hogy az autópályák használói az évi 41 ezer forint helyett 5 ezer forintért válthatnak matricát, míg az országon átutazók ebből kimaradnak. A megyei matricák bevezetése megszünteti a kettős autópálya-használati rendszert, vagyis minden közpénzből épült autópálya egységes díjazás alá kerül – tette hozzá.
Az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.
A kormányfő jelezte: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. Szavai szerint lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek.
A várható bevételeket firtató kérdésre elmondta: tanulmányok vannak, de tényekről egy év múlva lehet beszélni, mert még nem tudni, ki hogyan alkalmazkodik a változáshoz. Megjegyezte: a költségvetés akkor lehet nagyvonalú, ha nem tartalmaz hiányt, de a jövő évi büdzsét sem ilyenre tervezték a jó gazdasági hírek és a pénzügyi stabilitás ellenére. Felidézte ugyanakkor, hogy 7 százalék feletti hiányról indultak a válság idején és onnan hozták azt 3 százalék alá. Az irány jó, de az állapot még nem fogadható el – fűzte hozzá.
A drogteszt bevezetéséről szóló felvetést Orbán Viktor a drogmaffia kiszorításának szándékával indokolta, és aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.
Orbán Viktor azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre kiterjesztendő drogtesztet, hogy aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben. “Tisztázni kell, ki hol áll” – mondta. Mindeközben a szülőknek segítséget kell adni, hogy gyermekeik ne váljanak áldozattá – fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve: lehetővé kell tenni, hogy szülői kérésre minden iskolában elvégezhető legyen a teszt.
Az energiaellátásról szólva beszélt arról is, személyes stratégiájának tartja, hogy minden szomszédos országból érkezzen csővezeték Magyarországra. Felidézte, hogy volt már az ukrán válság miatt gázkrízis Közép-Európában, s ezzel szemben védekezni kell, ezért elementáris nemzeti érdek, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra.
Kifejtette: január 1-jén üzembe lép a szlovák-magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra. Ez Ausztria felől megoldott, Románia és Horvátország felé pedig a másik félnek vannak még teendői – mondta Orbán Viktor, kijelentve: lassan eljutunk oda, hogy Magyarország polgárai, családjai, háztartásai energiabiztonságban vannak.
A miniszterelnök bizakodásának adott hangot a paksi atomerőmű bővítésével összefüggésben, jelezve, hogy néhány nappal a magyarországi szerződés megkötése előtt az oroszok a finnekkel is szerződtek egy ugyanilyen technológiájú erőműre. A finn átláthatósági szabályokat fogjuk követni itthon is – szögezte le. Az oroszok esetleges kilépését firtató kérdésre azt felelte: minden szerződés felbontható, de vannak következmények, amelyeket a megkötött szerződések jól körülhatárolnak.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének amerikai beutazási tilalmával összefüggő feljelentésről Orbán Viktor azt mondta: megkezdődik egy jogi eljárás, aminek meg kell várni a végét. Minden lehetőség adott, hogy az ország teljes nyilvánossága előtt, fair bírói eljárásban az amerikaiak bemutathassák a bizonyítékaikat és a NAV elnöke megadja a maga válaszát – hangoztatta Orbán Viktor, hozzátéve: “ebből a ravaszkodós, sompolygós időszakból végre átlépünk a tiszta, világos, egyenes beszéd korszakába. Aki állít, bizonyít, aki vádolnak, védekezik”.
A kormányzat és a Fidesz népszerűségvesztését mutató felmérésekre reagálva a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: a kormány minden fontos dologgal törődik, egy dologgal nem, a saját népszerűségével és ezt a minisztereknek is világossá tette. Azt kérte tőlük: végezzék el a munkát, legyenek eredményesek, a népszerűséget pedig bízzák rá, a három év múlva esedékes következő választási kampányban ugyanis az elvégzett munka alapján adnak bizalmat a választók – közölte. Orbán Viktor természetesnek nevezte, hogy az ellenzék még “kampányüzemmódban” van, azonban – mutatott rá – a kormánynak meg kell kezdeni a gazdasági érdekeket is érintő kormányzást. A tüntetésekre utalva azt mondta: ezt akarta a Fidesz és a KDNP az 1980-as években, hogy lehessen szabadon beszélni, társulni, gyülekezni.
A gyermekétkeztetés ingyenességének jelentős kiterjesztéséről szólva alapvető erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy a gyerekek ne éhezzenek. A szándék egybeesik azzal a kormányzati filozófiával, hogy anyagi biztonságot teremtsenek a családoknak – tette hozzá, jelezve: a közérzület változásához, a biztonságérzethez el kell jutni oda, hogy az embereknek van munkájuk, jövedelmük, lakásuk és megtakarításuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás garantálja, hogy a gyerekek általános iskolás koruk végéig vagy tovább napi 3-5-ször enni kapnak.
Orbán Viktor a 2015-ös célkitűzéseket firtató kérdésre azt emelte ki: folytatják a nemzeti érdekek védelmét és megindítják az ország eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési tervét, ami anyagi biztonságot, kiegyensúlyozottságot teremt.

 Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió folyosóján, mielőtt interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának 2014. december 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió folyosóján, mielőtt interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának 2014. december 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás:MTI