OKTÓBERBEN NEMZETKÖZI SZTÁROK AZ OPERÁBAN ÉS AZ ERKELBEN

Vittorio Grigolo(Foto per programma)

Vittorio Grigolo(Foto per programma)

Barbara Frittoli, Vittorio Grigolo és Christian Badea New York és London után egymást váltják Budapesten – egyetlen hónap leforgása alatt. Az Operaház és az Erkel Színház egy-egy Verdi-esttel tiszteleg a szerző születésének 200. évfordulóján. Az Opera sosem volt bravúrral huszonkét karmestert vonultat fel egyetlen estén, amelyen háromszor lép színpadra a neves olasz szoprán: Barbara Frittoli. Az Erkelben pedig fél napnyi programmal várják a legnépszerűbb olasz szerző és az opera rajongóit – a 20-ai programsort napjaink egyik sztártenorja: Vittorio Grigolo zárja.

Másnap Bogányi Gergely ad jótékonysági estet az Operaházban, ahol a hónapban négy alkalommal áll dobogóra a New York-i Metropolitan állandó vendégkarmestere: Christian Badea.

 VERDI200 Jótékonysági Operagála az Operában – OKTÓBER 10.

 A születésnapi monstre gálaest egy-egy részlet erejéig időrendben tallózza Verdi összes operáját, a legelső, Oberto nyitánytól az életművet záró Falstaff-fúgáig. 53 esztendő 26 opusza sűrűsödik egyetlen estébe Magyarország legjobb operaénekeseinek előadásában. Ilyen még nem volt: huszonkét karmester áll dobogóra egyetlen estén. Az Operaház mb. főzeneigazgatója, Halász Péter zárja az estet, előtte a hazai operaélet doyenjei: Medveczky Ádám és Kovács János, további vezető karmesterek, mellettük számos fiatal dirigens, valamint az erre az alkalomra hazalátogató Hamar Zsolt dirigál.

Az egyetlen külföldi vendégművész, Barbara Frittoli három áriával áll színpadra olyan hazai nagyságok mellett, mint Sümegi Eszter, Bretz Gábor, Fekete Attila és Kálmándi Mihály.

A művészek fellépti díjának megfelelő összeget az Opera befizeti abba a segélyalapba, amelyet idős tagjai számára tart fenn – Verdi szociális érzékenységére is emlékezve.

Az előadás előtt 18 órától a Musica e parole-extra keretében az Opera művészei Verdi e-moll vonósnégyesét játsszák a Székely Bertalan teremben.

Rendező: Kael Csaba

Barbara Frittoli

Barbara Frittoli

Barbara Frittoli Milánóban született, a Giuseppe Verdi Konzervatóriumban kitüntetéssel diplomázott.

Ferrara, Salzburg, Bécs, Párizs, Brüsszel, Milánó – számos további európai nagyváros – és a New York-i Metropolitan színpadain a legnagyobb szoprán főszerepekkel áll színpadra. Verdi Otellójából Desdemona híres imáját a budapesti Operában is elénekli.

A világ legnagyobb dirigenseivel dolgozik együtt, vezényelte többek közt Claudio Abaddo, Ricardo Mutti, Zubin Mehta és James Levin, a Covent Gardenben pedig a nemrég elhunyt Colin Davis. A Salzburgi Fesztivál Don Giovanni produkciójában, Donna Anna szerepében Lorin Maazel irányításával dolgozott.

A közeljövőben a Metropolitanben a Bohémélet, a Mefistofele és a Bajazzók előadásaiban énekel, a Tosca címszerepében a barcelonai Liceu színpadán és Berlinben lép színpadra, bécsi fellépései előtt.

 Verdi200 – Vittorio Grigolo tenorgálája

Október 20. A nagy olasz komponista születésének 200. évfordulója alkalmából Verdi-programok az Erkel Színházban október 20-án.

 Már a délután is Verdi jegyében telik, az esti gála főszereplője pedig az egyik legnevesebb lirico-spinto tenorista: Vittorio Grigolo. A neves olasz énekes 2010-ben debütált a londoni Covent Gardenben, magyarországi bemutatkozásaként pedig az Erkel Színház hivatalos megnyitója előtt, a nemzetközi hírű operaénekeseket felvonultató legendás Erkel-színpadon elsőként léphet fel a külföldi vendégénekesek sorában.

Vittorio Grigolo tizenhárom esztendősen lépett először operaszínpadra a Tosca gyermekkarában, huszonkét évesen azonban a valaha volt legfiatalabb tenorként debütált a milánói Scalában. Néhány éven belül Riccardo Chailly, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Myung-Whun Chung, Gustavo Dudamel és Antonio Pappano vezénylelte előadásokban tűnt fel a világ színpadain. A mára számos díjjal és elismerő nemzetközi kritikákkal felvértezett tenor 24 operát tart repertoárján, többek között Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod, Massenet, Offenbach, Bernstein és Rossini hangfajára íródott szerepeit. A két említett színpad mellett visszatérő vendég többek közt a New York-i Metropolitanben, a Washingtoni Nemzeti Operában, a berlini operában, és Zürichben. Budapest után Los Angeles, Párizs és Bécs színpadai várják.

Október 20-ai, 19.30-kor kezdődő estjén három neves magyar énekesnő: Boross Csilla, Kolonits Klára és Gál Erika is színpadra lép.

 A délutáni Verdi-emlékprogramok:

13 óra :            Verdi és Boito levelezése Mesterházi Máté válogatásában

(km.: Papp János és Ókovács Szilveszter)

14 óra :            Verdi: e-moll kvartett

(km.: Ecseki Anikó, Hargitai Dóra, Botos Veronika, Pólus László)

15 óra :            Verdi ritkaságáriák Fazekas Gergely válogatásában
(km.: Fodor Beatrix és Wiedemann Bernadett – ének, Rózsa Gábor – zongora)

16 óra :            Két öregkori csoda – Giuseppe Verdi: Falstaff és Richard Strauss: Capriccio
(szövegek és szólamok)

17 óra :            Verdi-dalok

(km.: Fodor Beatrix, Wiedemann Bernadett – ének, zongorán kísér: Rózsa Gábor)

18 óra :            A couleur locale Giuseppe Verdi műveiben

(Krasznai Gáspár előadása sok zenével fűszerezve)
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*