OKTÓBER 9-ÉN NYÍLIK BUDAPESTEN KELET-EURÓPA VEZETŐ KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI VÁSÁRA, MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSA

2014. október 9-12. között látogatható az Art Markét Budapest nemzetközi képzőművészeti kiállítás és vásár, amely a kelet-európai régió vezető kortárs vásáraként és Magyarország legnagyobb művészeti kiállításaként vonzza Budapestre a közönség figyelmét. Az idén negyedik alkalommal megnyíló seregszemle 2014-ben is új elemekkel bővül: az ART PHOTO BUDAPEST elnevezésű kiállítási szekció, mint Keleú és Közép-Európa egyetlen nemzetközi fotóvására a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekszik pozícionálni Budapestet; kiemelt programja keretében az Art Markét Budapest 2014-ben VENDÉGVÁROSKÉNT BERLINt látja vendégül. Az eddigi sikerek, a látványosan növekvő nemzetközi érdeklődés alapján a szervezők a korábbiakat is meghaladó mennyiségű látogatót, mintegy 20 ország közel 100 kiállítóját várják az esemény négy napja alatt: a vásár idejére Budapest ismét Közép- és Kelet-Európa művészeti központjává, Európa egyik vonzó kulturális célpontjává válik majd. A szervezők a kiállítás kapcsán több mint 70 kiegészítő programot hoznak létre, ráadásul az Art Markét Budapest idén első alkalommal az új arculattal és koncepcióval jelentkező CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt partnere.

Fotó: Dóka Attila

ART MARKÉT BUDAPEST 2014 – SZÁMOKBAN

Az Art Markét Budapest célja, hogy széles közönség számára biztosítson magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt, egyúttal pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa a nemzetközi figyelmet. A közel 6.000 négyzetméteren felépülő kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás mintegy 500 művész számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. Az elmúlt években reprezentált több mint 20 kiállító nemzet az idei évben továbbiakkal bővül, az eseményre a következő országokból érkeznek kiállítók: Ausztria, Csehország, Horvátország, Írország, Kazahsztán, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszországé Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia^ Szlovénia, Törökország, USA; a vásáron közel 100 kiállító vesz részt. A szervezők az eddigi rekordot is meghaladó látogatottságra számítana^ az eseményt a legutóbbi évben négy nap alatt 22 ezren tekintették meg.

ART PHOTO BUDAPEST -pJ FOTÓMŰVÉSZETI FŐVÁROS

A világ fotóművészetét jelentősen befolyásoló huszadik századi mesterek, Brassai, André Kertész, Róbert Capa, Moholy-Nagy László és mások nyomdokain, a regionális összehasonlításban jelentősnek tekinthető múzeumi intézményrendszer által biztosított háttérrel, a vezető hazai galériák szinte mindegyikének portfoliójában megtalálható fotóművészek szakmai bázisán Magyarország számára kitörési lehetőséget jelenthet a kortárs fotóművészet nemzetközi kontextusba illesztése, az egyedülálló nemzetközi fotóművészeti választék Budapestre koncentrálása. Az Art Markét Budapest keretében 2014-ben útjára induló ART PHOTO BUDAPEST szekció, egyben Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására létrehozásával Budapestet a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekeznek bemutatni és népszerűsíteni a szervezők.

Az ART PHOTO BUDAPEST a tíz országból érkező kiállítók jóvoltából már az első évben teljes kiállítási csarnokot, a Millenáris D épületét tölti meg magas színvonalú, máshol nem látható fotóművészeti tartalommal. A kiállításon a számos európai országból érkező galériák és Magyarország valamennyi jelentős fotóművészeti intézménye mellett többek között részt vesz a zágrábi Mafinko Sudac Gyűjtemény, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb avantgárd művészeti magángyűjteménye és a luxemburgi székhelyű Európai Fotóhónapok Szövetsége is.

Október 11-én a szervezők szakmai napot szentelnek a témának, amelynek könyvbemutatóból és kerekasztal-beszélgetésekből álló programjára többek között a kelet-európai régió számos jelentős szakértője, köztük a belgrádi és a zágrábi művészeti akadémiák, a pozsonyi Fotográfusok Háza, az olmützi Modern Művészeti Múzeum fotógyűjteménye, a ljubljanai Photonic Moments fesztivál és más intézmények vezető képviselői érkeznek Budapestre.

A fotóművészet most Budapestre látogató barátai az Art Markét Budapest stratégiai partnerei, a vásáron is különleges programmal bemutatkozó Capa Központ és Mai Manó Ház jóvoltából a Nagymező utcában rendezett Fotóutca Fesztiválon tehetik még teljesebbé maguk számára a budapesti fotóművészeti élményt.

BERLIN VENDÉGVÁROS – BERLinBUDAPEST FESZTIVÁL

Az elmúlt évek sikeres gyakorlatát követve az Art Markét Budapest 2014-ben is kiemelt témát választ, amelyet a vásár keretein belül, valamint külső eseményeken mutat be a közönségnek. 2014-ben Berlin, a kulturálisan ma talán legizgalmasabb európai főváros „vendégszereplése” jelent különleges csemegét. Az Art Markét Budapest 2014 keretében több száz négyzetméteren nyolc kiállítási standon mutatkozik be Berlin színes művészeti élete, ahol idén a legnagyobb kiállítási standot is berlini kiállító, a város galériái között meghatározó szerepet játszó Tammen & Partner foglalja el.

Az október 10-i Berlin Nap eseményei között berlini és budapesti streetart művészek performansza keretében sor kerül a „Berlini Fal újrafestésére”, de a témának szentelt beszélgetések keretében akár a Berlini Galériák Szövetsége igazgatójával is személyesen találkozhatnak az érdeklődők.

Az Art Markét Budapest kísérőeseményeként a vásár idején az A38 kiállítóterében látogatható az ismert berlini gyűjtő, Stefan Haupt különleges kollekciójából készült válogatás is, amelyen Megosztva és újraegyesítve címmel 27 művész, köztük olyan sztárok, mint Joseph Beuys alkotásai láthatóak majd.

A képzőművészeti tartalomhoz a vásár minden napján zenei és szórakoztató programok kapcsolódnak, az eseménysorhoz olyan népszerű budapesti helyszínek csatlakoztak, mint a Spíler, a Telep (Einfach Berlin), a Brody Stúdiós vagy a Szimpla.

sCULTURE – SZEPTEMBER 30-ÁN SZABADTÉRI SZOBORPARK NYÍLIK A MILLENÁRISON

sCULTURE elnevezéssel az Art Markét Budapest külön kiállítási programot szentel a szobrászatnak annak érdekében^ hogy a művészetbarátok és gyűjtők körében a művészeti ágat külön is népszerűsítse, illetve hogy különlegesen látványos elemmel egészítse ki a vásár egyébként is rendkívül komplex kiállítási anyagát.

A programhoz kapcsolódva már szeptember 30-tól a vásár október 12-i zárásáig látványos szoborpark várja a Millenáris parkjába látogatókat.