Nyilvánosságra hozták a Trump Egyetem elleni vizsgálat egyes dokumentumait

Egy amerikai szövetségi bíró engedélyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Trump Egyetem ügyében folyó vizsgálatok dokumentumainak egy részét. A több mint négyszáz oldal betekintést enged Donald Trump várható republikánus párti elnökjelölt üzleti filozófiájába és gyakorlatába, amelyet ma már az oktató munkatársak is bírálnak.

    A Trump Egyetemet nonprofit oktatási intézményként alapította Donald Trump két kollégájával együtt 2004-ben Kaliforniában, 2005 és 2009 között működött. Nem akkreditált felsőoktatási intézmény volt, mégis Trump akkreditáltként hirdette. A szemináriumokon egyebek között vállalkozási, ingatlanfejlesztési és vagyonkezelési ismereteket oktattak, borsos tandíj fejében. Miután különböző perek indultak az intézmény ellen, 2010-ben bezárta a kapuit. 2013 óta azonban illegális üzleti gyakorlat címén vizsgálat folyik ellene, és már tavaly ősszel – még a választási kampány kezdete előtt – sajtóhírek szóltak arról, hogy az egész intézmény nem más, mint csalás. 2014-ben egy New York-i bíró személyesen Donald Trump felelősségét állapította meg, de Trump – aki mindig tagadta, hogy csalás, vagy akár szabálytalanság történt volna – azzal próbált visszavágni, hogy a bíró spanyolajkú.
    Gonzalo Curiel bíró most hozzájárult a vizsgálatok dokumentumai egy részének nyilvánosságra hozatalához. Ezekből részben az derül ki, hogy Trump milyen könyörtelen módszerekkel építette fel vállalatbirodalmát, részben pedig, hogy a Trump Egyetemen a munkatársak hogyan használták ki a jelentkezők gyöngeségeit, és kapacitálták őket arra, hogy fizessenek be több mint 34 ezer dollárt egy háromnapos szemináriumra, amelyen megtanulják a meggazdagodás módját.
    A most nyilvánosságra került dokumentumok között olvasható például az a személyes üzenet, amelyet Trump írt valamennyi beiratkozottnak: “Csakis azok lesznek gazdagok, akik csinálnak valamit. Tudom, hogy a most következő három, zsúfolt napon mindent megtanulnak majd ahhoz, hogy aztán tizenkét hónap alatt egymillió dollárt keressenek” – írta a milliárdos a csaknem mindig anyagi gondokkal küszködő jelentkezőknek. A dokumentumokból kiderül az is: Trump arra ösztökélte munkatársait, hogy a legdrágább kurzusokra vegyék rá a jelentkezőket, a méregdrága tandíjat pedig azonnal vegyék is le a hitelkártyájukról. A munkatársakat felkészítették arra is, hogyan – milyen szavakkal, milyen történetekkel – vegyék rá a jelentkezőket, hogy akkor is a legdrágább kurzusok mellett döntsenek, ha éppen adósságokkal küszködnek. A pórul járt egykori hallgatók sorban pert indítottak.
    Donald Trump ugyan mindent megtett, hogy a perek és a még folyamatban lévő vizsgálatok anyagai ne kerüljenek nyilvánosságra, ám Curiel bíró szerint éppen hogy a nyilvánosságra tartoznak, hiszen Trump a republikánusok várható elnökjelöltje. Trump szerdán “gyűlölködőnek”, és “totális szerencsétlenségnek” nevezte a bírót, és azt mondta róla, hogy valószínűleg mexikói, ezért gyűlöli őt. Curiel bíró felmenői valóban spanyolajkúak, de ő amerikai, és Indiana államban született.
    A New Jersey államban kampányoló Hillary Clinton, a demokraták valószínűsíthető elnökjelöltje szerdán – kifejezetten az egyetemet említve – “csalónak” nevezte Trumpot, aki szerinte becsapott amerikaiakat, s “kifejezetten a sebezhető anyagi helyzetben lévőkre vadászott”. “Most megpróbálja becsapni egész Amerikát úgy, ahogyan becsapta azokat az embereket a Trump Egyetemen. Nagyon fontos, hogy tudatában legyünk annak, mit tett, mert ez nagyon is jól jelzi, hogy mit tesz majd a jövőben” – fogalmazott Clinton Newark városban.

Forrás:MTI