Nő a szegénység, a gyerekek ezt különösen megszenvedik

A szegénység folyamatosan nő, amit a gyerekek különösen megszenvednek – erről Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő és Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Bangóné Borbély Ildikó az MTA Szociológiai Intézetének csütörtöki konferenciáján elhangzottakra hivatkozott, ahol bemutatták az Eurostat szegénység terjedéséről készített felmérését. A képviselő felhívta a figyelmet: a kimutatás arra is bizonyíték, hogy “korrupt a kormányzat”, mert az ország gazdasági fejlettsége nem indokol ilyen mértékű szegénységet, de a kabinet “ellopja és magára illetve haverjaira költi” a befizetett adót.

Külön kiemelte, hogy erőteljesen nő a gyermekszegénység, miközben ezt a folyamatot az EU-n belül mindenütt sikerült megállítani vagy akár megfordítani. Eközben Magyarországon a hét év alatti gyermekek 42,4 százaléka szegény – jelentette be.

A helyzet pedig jövőre tovább fog romlani a jövő évi költségvetés és adótörvények miatt – mondta, hozzátéve, hogy 2015-ben 25 százalékkal csökkennek majd a szociális ellátásokra fordított összegeket.

Gőgös Zoltán a gyermekszegénységről azt mondta, hogy amikor kifogásolják a pénzelvonásokat, akkor a fideszes politikusok azt válaszolják, hogy “több gyerek fog kapni egy almát meg egy pohár tejet”. Javasolta minden kormánypárti képviselőnek, hogy “egye meg az almát, utána igya meg rá a tejet, aztán ne egyen ebédet”.

Arra is kitért, két éve próbálják jobb belátásra bírni a kormányt, hogy a közmunkát tegyék átjárhatóvá, például az agrárfoglalkoztatás irányába.