Névadó a Tímár utcában

falMegható ünnepség keretében, a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László és társa, a fiatalon elhunyt Urányi János családjának részvételével adták át hétfőn délután az UTE megújult Tímár utcai vízitelepét, amely mostantól kezdve az Urányi-Fábián UTE kajak-kenu vízitelep nevet viseli.

A sportág jeles alakjai, edzők, olimpiai és világbajnokok, kicsik és nagyok voltak jelen hétfő délután az UTE megújult Tímár utcai vízitelepének ünnepélyes átadóján. Sokan tiszteletüket tették, hiszen egyrészt kíváncsiak voltak a több milliós beruházásból megújult telepre, másrészt tudták, hogy jelen lesz a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László, Öcsi bácsi, aki Urányi Jánossal közösen 1956-ban Melbourne-ben K-2 10 000 méteren nyert aranyérmet.

Öcsi bácsi régóta betegséggel küzd, és bár olykor meglátogatják szolnoki házában barátai, egykori tanítványai, évek óta nem lehetett őt látni a sportág közelében.

“Jó érzés, hogy ilyen sokan eljöttek, kíváncsiak rám, bár már nem sokat tudok a sportágról” – mondta Öcsi bácsi, akit nem csak az újságírók faggattak, de sokan aláírás reményében fényképekkel, könyvekkel kezükben léptek hozzá, és örültek neki, ha két szót válthattak az egykori bajnokkal.

Az egykori bajnokkal, akinek a fiatalon elhunyt Urányi Jánossal közösen a nevét viseli mától az UTE Tímár utcai vízitelepe, amely az állami és önkormányzati, szövetségi és egyesületi támogatásnak köszönhetően, az idén megújulhatott.

“Igazi csapatmunka, amit ma itt látnak – mondta Doma Gergő, az UTE szakvezetője -, mert sokan támogatják azt a munkát, ami itt, ezen a vízitelepen zajlik. A tavalyi árvíz után segítségünkre sietett a főváros, ahol Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és Nagy István urak indítványára Tarlós István főpolgármester úr és a közgyűlés egy 20 millió forintos támogatásról döntött, ezt követte a kiemelt sportági támogatás, amelynek keretében az MKKSZ ranglistáin elért helyezésünk alapján 30 millió forint érkezett klubhoz, és Őze István klubigazgatónk is mögöttünk állt a felújítás alatt, hiszen több mint 10 millió forintot tett bele az anyaegyesületünk is ebbe a fejlesztésbe. Ez a pénz arra volt elég, hogy a vízitelep üzemeltetési költségeit csökkentsük. A beruházás során kicseréltettük a nyílászárókat, komplett szigetelést kapott az épület és több helység megújult. A munkát folytatni fogjuk, sok feladat áll még előttünk, rendbe szeretnénk rakni az öltözőket, megoldani a tetők szigetelését és szükségünk lesz szellőztető rendszerre is. Abban azonban biztos vagyok, hogy vízitelep jelenlegi formájában már méltó arra, hogy a két legendás bajnok nevét viselje.”

A szakosztályvezető beszédét követően Szabó Bence, az Újpest egykori olimpiai bajnok vívója, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta az egyesület eredményeit és törekvéseit, majd Storcz Botond, a sportág háromszoros olimpiai bajnoka, a felnőtt válogatott vezetőedzője mondott beszédet.

“Ha itt vagyok, 1982-be, gyerekkorom legszebb éveibe csöppenek vissza. A szemközti házakból kezdtünk el lejárni kajakozni a testvéreimmel, akkor Öcsi bácsi már szakosztályvezető volt, míg az úszóház Urányi János nevét viselte. Már kicsiként tudatosult bennem, hogy kik voltak ők, és eredményeik milyen szellemiséget adnak az egyesületnek, a sportágnak. Később Öcsi bácsi lett az edzőm, és többek között neki köszönhettem pályafutásom nagy sikereit, és persze szenvedéseit, izzadságcseppjeit is. És csakis hálával tartozom neki azért, amit értem és a csapatomért tett.”

Ezt követően az UTE virágot és emlékplakettet adott át Fábián Lászlónak és Urányi János családtagjainak, majd a partnál Baráth Etele, az MKKSZ elnöke és Őze István, az UTE klubigazgatója leleplezte a Fábián-Urányi UTE kajak-kenu vízitelepének névadótábláját.