Nemzeti Vágta

A középfutamokkal és bemutatókkal folytatódik a hatodik Nemzeti Vágta programja vasárnap; délután a nemzetközi futam mellett a döntőre is sor kerül a fővárosi Hősök terén felállított speciális pályán.

    

Versenyzők a települések zászlóival a hatodik Nemzeti Vágta megnyitóján a budapesti Hősök terén 2013. szeptember 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Versenyzők a települések zászlóival a hatodik Nemzeti Vágta megnyitóján a budapesti Hősök terén 2013. szeptember 21-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A remek időjárásnak köszönhetően rengetegen látogattak ki a már hagyományosnak számító lovas verseny- és programsorozat helyszínére.     A nap lovas bemutatókkal és sorversenyekkel indult, majd megkezdődtek a középfutamok, melyeknek győztesei jutnak tovább az este hat órakor kezdődő döntőre. A nyertes átveheti az elsőnek járó ötmillió forintos fődíjat és a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát.     A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezték a jótékonysági sztárfutamot: a szombat délutáni versengést végül Sárfalvi Péter nyerte Orfeusz nevű lován. A győzelmével járó egymillió forintot a Ments Életet Alapítvány kapja. A sztárfutamon második helyen végzett Pintér Tibor a Gyermekkor Alapítványt, a harmadik helyezett Kaszás Géza a Forgács Alapítványt, a negyedikként befutó Stohl András pedig a Kézenfogva Alapítványt támogatja 250 ezer forinttal.     Sokan használták ki a hétvégi jó időt arra, hogy a lelátókról és közvetlen közelről figyeljék az eseményeket. A Műcsarnok és az Ötvenhatosok tere közé települt Országkonyha idén is tradicionális magyar ételek és italok sorát kínálja a vendégeknek. Megkóstolható a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta és a túrós csusza, de természetesen a gyerekek kedvencei, a rétes, a kürtős kalács és egyéb édességek sem hiányoznak a kínálatból.         A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében népművészeti kirakodóvásáron látványos műhely- és mesterségbemutatók révén ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hagyományos, többnyire lovakhoz kötődő népi kézműves termékekkel, elkészítési módjukkal.     Az Andrássy úti Vágta Korzón a vágtán részt vevő 72 település és a nemzetközi futam országai – Magyarország mellett Szerbia, Katar, Málta, Csehország, Szlovákia, Kazahsztán és az Egyesült Arab Emírségek – mutatják be kultúrájukat, tradícióikat.     A vágta vasárnap délutáni programjában szerepel a Zágonyi Emlékfutam, magasugrató verseny, dámalovaglás, kocsitoló verseny, pusztaötös bemutató, illetve sor kerül a kishuszár vágta és a fogatvágta döntőjére is.     Délután öt órakor nyitják meg a hatodik Nemzeti Vágta döntő futamait: fél hattól indul a nemzetközi futam, hat órától pedig a 2013-as Nemzeti Vágta győztese címéért versengenek a lovasok.

Székely Tibor főkapitány beszél a hatodik Nemzeti Vágta megnyitóján a budapesti Hősök terén 2013. szeptember 21-én. Mellette Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (j), Lázár Vilmos a Nemzeti Vágta elnöke (b) és Mondok Gyula a rendezvény társelnöke. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Székely Tibor főkapitány beszél a hatodik Nemzeti Vágta megnyitóján a budapesti Hősök terén 2013. szeptember 21-én. Mellette Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (j), Lázár Vilmos a Nemzeti Vágta elnöke (b) és Mondok Gyula a rendezvény társelnöke.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*