Németh Zsolt: elítéljük az orosz területi agressziót Ukrajnával szemben

Magyarország az Európai Unió országaival együtt határozottan elítéli az Oroszország által Ukrajna ellen nap mint nap elkövetett területi agressziót – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Kijevben, a testület küldöttségének kétnapos látogatását összegezve az MTI-nek.

    A kétfős magyar parlamenti delegáció másik tagja Mesterházy Attila MSZP-s képviselő volt.
    Németh Zsolt kiemelte: a látogatás célja az volt, hogy biztosítsák Ukrajnát Magyarország szolidaritásáról és elkötelezettségéről Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége mellett.
    “Mint 56-os nemzet, mi magyarok fontosnak tartjuk azt, hogy ennek az országnak a forradalma és szabadságharca sikeres legyen” – szögezte le.
    Fontosnak nevezte azt, hogy az érintett felek mindent megtegyenek a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezése érdekében, amelynek szerinte az útja a minszki megállapodások végrehajtása, a párbeszéd fenntartása Oroszország és a különböző nemzetközi szereplők között.
    A kárpátaljai magyarságra kitérve hangsúlyozta: a magyar kisebbség mindenekelőtt békét, stabilitást és kiszámíthatóságot akar az országban, illetve demokratikus Ukrajnát, amely végrehajtja az alkotmányreformot, a decentralizációt és biztosítja azokat a jogokat, amelyek teljesítésére a kijevi vezetés kötelezte magát.
    Elmondta, hogy Magyarország támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját, amelynek keretében a magyar vezetés különösen a kibervédelem terén tett felajánlásokat. Kitért arra, hogy folyamatosan érkeznek Magyarországról humanitárius segélyek a kárpátaljai magyarok lakta településekre, valamint Ukrajna más régióiba is. Hozzátette, hogy ezt a munkát a jövőben egy karitatív koordinációs tanács fogja segíteni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a történelmi egyházak részvételével.
    Ukrajna európai integrációjával kapcsolatban Németh Zsolt elmondta, magyar részről azt szeretnék elérni, hogy a májusban megrendezendő rigai keleti partnerségi csúcstalálkozón Ukrajna kapjon tagsági perspektívát az EU-tól, és lépjenek előre az Ukrajnának biztosítandó vízummentesség kérdésében is. Megjegyezte, hogy a vízummentességen keresztül érzékelhetnék az ukrán állampolgárok kézzel foghatóan az unió szolidaritását.
    Az ENSZ-, illetve európai uniós békefenntartók esetleges ukrajnai szerepvállalására vonatkozó kérdésre válaszolva a bizottsági elnök kiemelte, a minszki megállapodások végrehajtásának ellenőrzése az egyezség szerint az EBESZ feladata. “Mindenféleképpen világossá kell viszont tenni Oroszországnak: elfogadhatatlan, hogy az EBESZ képviselőit nem engedik be a szakadárok által megszállt területekre, ami miatt nem tudják ellenőrizni a megállapodások végrehajtását, ami ellentétben áll magával a minszki egyezséggel” – hangsúlyozta. “A magam részéről azt tartom fontosnak, hogy Oroszország hajtsa végre a minszki megállapodásokat, tegye lehetővé az EBESZ számára ellenőrző feladatának ellátását. Természetesen minden új kezdeményezést, ami ezt elősegíti, készen állunk megfontolni” – tette hozzá.
    Mesterházy Attila az MTI-nek nyilatkozva fontosnak nevezte, hogy Magyarország a pártpolitikától függetlenül támogatja az ukrajnai törekvéseket. “A magunk részéről agresszor államnak tartjuk Oroszországot, és elfogadhatatlannak azt, hogy bárki erőszakkal próbáljon államhatárokat megváltoztatni” – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna komoly erőfeszítéseket tesz az euroatlanti integráció felé. “Az ukrán emberektől az útválasztás jogát sem vitathatja el senki” – jegyezte meg.
    “Az, hogy a Fidesz és a Magyar Szocialista Párt politikusa együtt vett részt a mostani tárgyalásokon, megmutatta, hogy noha a magyar belpolitika viharos, vannak olyan kérdések, amelyekben a kormányoldal és az ellenzék egyetért, és Ukrajna kérdése ilyen” – hangsúlyozta.
    A magyar küldöttség Kijevben tárgyalt Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettessel és Hanna Hopkóval, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnökével. Utóbbi megbeszélésen jelen volt Borisz Taraszjuk volt ukrán külügyminiszter és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament egyetlen magyar nemzetiségű képviselője.

Forrás:MTI