Németh László- A magyar kézművesek, iparosok a magyar gazdaság gerincét adják

Németh László, az IPOSZ elnöke
Fotó: Juhász Melinda

A magyar kézművesek, iparosok a magyar gazdaság gerincét adják, szolgáltatásaik a társadalom nélkülözhetetlen része – hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke szerdán a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen, Budapesten.

Németh László szerint elengedhetetlen a kisvállalkozások képességeinek, tudásának hozzáigazítása a modern kor követelményeihez. A robottechnika fejlődésének eredményeit elismerve ki kell jelenteni, hogy a szolgáltatásokat végző iparosságra, szakemberekre még évtizedekig szükség lesz – mondta.

Az IPOSZ elnöke szerint ennek ellenére még mindig nem eléggé elterjedt az a felismerés, hogy a családi, mikro- és kisvállalkozások nélkülözhetetlenek a gazdasági láncban, az Európai Unió kisvállalkozási csomagjának végrehajtása szinte minden tagországban lassan halad.
Felidézte, az IPOSZ kezdeményezésére 30 évvel ezelőtt éppen azért jött létre az évente megrendezendő Magyar Kézművesség Napja, hogy a társadalom figyelmét felhívják a családi, mikro- és kisvállalkozások, az iparosság fontosságára.
A szövetség olyan társadalom kialakítását támogatja, amelyben megvan a munka becsülete, a világkonszernek és a nemzeti kisipar közötti egyensúly – mondta az IPOSZ elnöke.
A Magyar Kézművesség Napja ünnepségen egyebek közt köszöntötték a helyi és szakmai ipartestületek felterjesztése alapján a magyar kézművességért kiemelkedő munkát végzett iparosokat.
A Magyar Ipartestületek Országos Szövetsége a magyar mikro-, kis és középvállalkozások országos munkaadói és szakmai szövetsége, amelyet 160 jogilag önálló ipartestület alkot. Az ipartestületek közül 142 területileg szervezett, 18 pedig országos szakmai szövetség. Az IPOSZ mintegy 40 ezer kisvállalkozást képvisel jellemzően egyéni vállalkozásokat, és 1-10 fő közötti alkalmazottal rendelkező cégeket.
A Magyar Kézművességért Díj Arany fokozatát kapta:

Dall’ Asta Arnold kőfaragó mester és Mészáros Gábor cukrászmester

IPOSZ Díjban részesült:

Balogh Mihályné a Kapuvári Ipartestület irodavezetője
Heringes Lászlóné a Bátaszéki Vállalkozók Ipartestülete ügyvezetője
Hőgye Mihály fodrászmester
Szűcs György, a Dorogi Ipartestület és az Országos Fémipari Ipartestület elnöke
Váradi Károly órásmester

A Kézműipar szolgálatáért oklevelet kapta:

Koós Attila újságíró, operatőr
Ribáry Zoltán újságíró
Szegfű Katalin újságíró-tanár
Szekeres-Marno Alán újságíró

OE elismerő oklevelet kapott:

Bencze Tibor, a Danubia Televízió cameraman
Csesznák Anikó, a Karc FM műsorvezetője
Dóka Attila, az www.amdala.hu hírportál tulajdonosa, főszerkesztője
Geszti Glória, a Hatoscsatorna műsorvezetője
Kajetán Jácint, a Fonyód TV munkatársa
Kovács Anita, a Karc FM műsorvezetője
Pekár Erzsébet, az MTI tudósítója
Szentgáli Edit, a Kossuth Rádió műsorvezetője