Németh Balázs: „A cél mindenképpen a pontszerzés”

nemeth balazs

Németh Balázs

A H-Moto Team 24 éves motorosa a Supersport világbajnokság idei negyedik versenyére, a monzai nagydíjra készül, ahol a Complus SMS Racing színeiben szereplő pilóta idei első világbajnoki pontjait szerezné meg.

Németh Balázsnak kissé felemás emlékei vannak a 2012-es monzai futamról, ugyanis a magyar pilóta egy évvel ezelőtt egy ideig kiválóan szerepelt az olaszországi viadalon, azonban sajnos végül az igen előkelő hetedik helyről bukott. A monzai aszfaltcsík azon pályák egyike, amelyen a motorerő kiemelt szerephez jut a hosszú egyenes részek miatt, azonban a futóművek finomhangolásáról sem szabad megfeledkezni az egyeneseket összekötő sikánok végett, amelyeket egy-egy keményebb féktáv előz meg.

A 34-es rajtszámmal versenyző motoros ezúttal abban reménykedik, hogy nem csupán az előző évi versenyt lesz képes feledtetni, hanem egyúttal megszerezheti idei első világbajnoki pontjait is. Balázs Phillip Island-en a sérülése miatt nem tudott rajthoz állni, Aragónban korántsem 100%-osan mindössze négy tizeddel maradt le a pontszerzésről, a legutóbbi asseni versenyen pedig az előtte haladó, hirtelen lassító versenyző miatt bukott és volt kénytelen feladni a küzdelmet. Remélhetőleg ezen pechszériát most már maga mögött tudhatja a magyar motoros, akárcsak a hétvégén induló honfitársai, Tóth Imre, Talmácsi Gábor és Győrfi Alen. Rajtuk kívül a European Junior Cup-ban induló Bódis Richárdért és Sebestyén Péterért szoríthatunk majd.

Németh Balázs: –„A tavalyi monzai futamra gondolva felemás érzelmek kavarognak bennem. Forgatókönyvem hasonló volt, mint több előző helyszínen. Motorblokk problémák miatt csak a huszonnyolcadik rajtpozíciót tudtam kiharcolni. Egy küzdelmes hétvége után a vizes zárónap azonban nagyon jól indult számomra. Warm upon második lettem, ez az eredmény pedig a vizes futamra bizakodásra adott okot. Éreztem, hogy van a versenyen keresni valóm. Az első körben nyolc helyet jöttem előre, a hatodik körben pedig már a hetedik pozícióban motoroztam. Ezt a kört azonban bukás miatt már nem tudtam befejezni.

Idén vizes pénteket, és száraz második napot illetve versenyt jósol a meteorológia. Igyekszünk hatékonyan dolgozni az edzéseken, mert az elő esős nap miatt időzavarba kerülhetünk.

Az előző futamon szerzett zúzódásom sokat javult. Bár nem tudtam teljes intenzitással végezni az edzéseket, de remélem, a sérülésem nem fog különösebben zavarni a hétvége során.

Monzára új blokkot kapok, ami jó előjel, mivel ezen a pályán nagyon fontos a motor teljesítménye és végsebessége. Az előző helyszíneken 10-15 km/h hátrányban voltam az élmenőkhöz képest, vagyis a csapatom is tudja, hogy ezúttal a régi blokkal nem sok esélyem lenne. A nagy motorteljesítményen kívül a pálya egészen más jelleggörbéjű erőforrást igényel, így ennek szellemében készítik majd fel a versenygépemet.

Nem szeretnék előre inni a medve bőrére, de a cél mindenképp a pontszerzés. Remélem, hogy Monzában megtörik az átok, ami rajtunk, magyar versenyzőkön ül hosszú hetek óta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*