Nem szűnt meg a politikai harc Rogán Antal és Lázár János között

Egyes jogállási törvények módosításának általános vitájával és a napirend utáni felszólalásokkal zárta keddi ülését a parlament.

Az elnöklő Hiller István a vita előtt közölte: Áder János államfő megküldte az államtitkárok kinevezéséről szóló átiratát, eszerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárává nevezi ki október 21-i hatállyal Dömötör Csabát, Nagy Jánost és Tuzson Bencét, míg Bíró Marcell közigazgatási államtitkár lesz szerdától.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára expozéjában kiemelte: ahhoz, hogy az újonnan megalakuló Miniszterelnöki Kabinetiroda hatékonyan tudjon beilleszkedni a központi államigazgatás rendszerébe további törvényeket kell módosítani. Kitért arra, hogy a miniszterelnök normatív utasításával miniszterelnöki biztost lehet kinevezni, s a javaslat rendelkezik arról, hogy a kormányfő külföldre utazásával összefüggő feladatokat a kabinetfőnöke látja el. Lehetővé teszi, hogy az adományai fedezetéül szolgáló előirányzat a kabinetiroda fejezetében jelenhessen meg. Lehetőség nyílik, hogy a munkaszerződéssel foglalkoztatottak aránya – külön engedély nélkül is – meghaladja az éves átlagos statisztikai állomány tíz százalékát. Szintén lehetővé válik miniszterelnöki tanácsadói, főtanácsadói munkakörök létesítése.

Fidesz: cél, az emberek véleményét közelebb vinni a kormányzáshoz

Vas Imre, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: az új tárca nem a hagyományos szakminisztériumi struktúrába illeszkedik, és a miniszter elsődleges feladata lesz az emberek véleményét közelebb vinni a kormányzáshoz. Ez a szemlélet a kormányzás egészét kell, hogy formálja – mutatott rá. A speciális feladathoz az átlagostól eltérő szervezet szükséges, amely a hatékonyságot és a korszerűséget biztosítja – jegyezte meg. A kabinetiroda várható alacsony létszámára, az ellátott feladatok sajátosságára tekintettel indokolt a közigazgatási szerveknél általánosan érvényesülő 10 százalékos korlátozás feloldása a munkaszerződéssel foglalkoztatottakra vonatkozóan – közölte.

MSZP: nem szűnt meg a politikai harc Rogán Antal és Lázár János között

Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka azt mondta, a törvényjavaslatból az derül ki, Rogán Antal megnyerte a politikai küzdelmet, legalábbis egy időre, ugyanis olyan jogosítványokkal rendelkezik, amelyekkel Lázár János nem. Érdekesnek nevezte, hogy Orbán Viktor úgy gondolta, külön egészségügyi, környezetvédelmi, pénzügyi tárcára nincs szükség, propaganda minisztériumra viszont igen. Szerinte a Fideszen belüli politikai harcról van szó, s nem értette, miért az adófizetőkkel kell megfizettetni ennek az árát. Szóvá tette, hogy nincsen létszámkorlát Rogán Antal tárcájánál, és bérplafon sincs, így bármekkora összegű fizetést adhat majd. Úgy látta, sok minden kijöhet ebből, de hatékonyságnövelés biztosan nem. A vita most csak csendesült, de nem szűnt meg, a két úriember nem szerette meg egymást, szerinte ezt mutatja, hogy Lázár János nem volt jelen Rogán Antal miniszteri eskütételén. 
    
    

Mesterházy Attila szocialista képviselő felszólal a Miniszterelnöki Kabinetiroda működését szabályozó javaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. október 20-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Mesterházy Attila szocialista képviselő felszólal a Miniszterelnöki Kabinetiroda működését szabályozó javaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. október 20-án. MTI Fotó: Soós Lajos