Nem kell átszállni Óbuda és Kőbánya között

2013. május 1-jétől, szerdától a budapesti utasok által kedvelt, eddig csak esténként és hétvégén közlekedő 109-es autóbuszok új 9-es buszként a hét minden napján, egész nap közlekednek a Bajcsy-Zsilinszky úti fejlesztés részeként. A járat átszállásmentes utazási lehetőséget kínál Kőbányáról és Óbudáról a Belváros felé. A Bajcsy-Zsilinszky úton mindkét irányban buszsávot jelöltünk ki a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon, amelyet a fővárosban már több helyen alkalmazott módon a kerékpárosok számára is megnyitunk, ezáltal a környék nappali felszíni tömegközlekedését újjáélesztjük.

2013. május 1-jétől, szerda reggeltől a hét minden napján egész nap közlekedik a 9-es autóbusz Óbuda, Bogdáni út és Kőbánya alsó vasútállomás között. A járat a 9-es és a 206-os autóbusz vonalának összekötéséből született és színvonalas, átszállásmentes utazási lehetőséget kínál Kőbányáról és Óbudáról a Belváros felé, illetve például Óbuda és Józsefváros vagy Kőbánya és a Margit híd térsége között. A járat kiváltja az eddigi 9-es és 206-os közlekedését, és egész nap a 109-es eddigi útvonalán közlekedik, 9-es jelzéssel.

Meghosszabbított 9-es autóbusz

Az új 9-es busz minden korábban érintett megállóban megáll, továbbá a járat menetrendi változtatásával lefolytatott közelmúltban társadalmi egyeztetés eredményeként új megállót alakítunk ki a Szent István Bazilikánál, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út csomópontjához közel.

A vonalon közlekedő alacsonypadlós járművek részben a VT-Transman üzemeltetésében álló, korszerű, alacsonypadlós, klimatizált utasterű, csuklós Mercedes-Benz Citaro 2-es típusú autóbuszok lesznek. A típusból a BKK megbízásából az üzemeltető összesen százötven darabot állít forgalomba május, június és július hónapban.

A meghosszabbított 9-es autóbusz vonalán az utazási igényekhez igazodó menetrendet vezetünk be. Az autóbuszok tanítási munkanapokon reggel 6-7 percenként, napközben 8-10 percenként, délután 7-9 percenként (iskolaszünetben reggel 7-8 percenként, délután pedig 8-9 percenként), az esti időszakban 21:20-ig 10 percenként, 21:20 után 15-20 percenként közlekednek. Hétvégén továbbra is 10 percenként követik egymást.

Hétköznap napközben az egyenletes követés biztosításának érdekében a Kőbánya felé közlekedő autóbuszok a Deák Ferenc téren, az Óbuda felé közlekedő autóbuszok a Nyugati pályaudvarnál néhány percet várakozhatnak.

Kapcsolódó menetrendi változások

83-as trolibusz

A meghosszabbított 9-es autóbusszal való összehangolt közlekedés érdekében a 83-as trolibusz vonalán új menetrendet vezetünk be május 1-jétől. Tanítási napokon reggel és délután is 4-5 percenként, napközben az eddigieknél sűrűbben, 7-8 perc helyett 5 percenként közlekednek a járművek. Szombat délután és vasárnap továbbra is 10 percenként követik egymást a járatok. A 9-es járat változása miatt a 83-as trolibuszok első és utolsó indulásai kis mértékben módosulnak.

86-os autóbusz

Az új menetrend bevezetése és az egymással hangolt közlekedés miatt változik a 86-os autóbusz menetrendje is. Az autóbuszok tanítási munkanapokon reggel 6-7 percenként, napközben 8-10 percenként, délután 7-9 percenként, az esti időszakban hétköznap és hétvégén is 21:30-ig 10 percenként, 21:30 után 15-20 percenként közlekednek. Hétvégén továbbra is 10 percenként követik egymást. A késő esti időszakban az M2-es metró Batthyány téri állomásától a Lajos utca felé utazók számára a Batthyány tér M – Kolosy tér között a 86-os autóbuszok továbbra is hangoltan, felváltva közlekednek a 160-as és 260-as jelzésű autóbuszokkal.

109-es és 206-os autóbuszok

A 109-es és a 206-os autóbuszok 2013. április 30-án, kedden közlekednek utoljára, május 1-jétől helyüket az új 9-es járat veszi át.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*