Négy éves a vörösiszap-katasztrófa

Négy évvel ezelőtt bekövetkezett Magyarország legnagyobb, kilenc ember életét követelő katasztrófája.

Négy év hosszú idő. Ez alatt talán enyhült a túlélők fájdalma, viszont még mindig sok a tisztázatlan kérdés. Az érintettek Devecserben, Kolontáron, illetve Somlóvásárhelyen láthatták, hogy egy ország mozdult meg a segítségükre, de sem ők, sem a segíteni akarók a mai napig nem kaptak pontos elszámolást arról, hogy mire is fordították a nekik szánt pénzt, a több mint 2 milliárd forintot.

Az illetékesek ugyanis úgy döntöttek, hogy a részleges kártalanítást a költségvetésből hajtják végre, az adományokat pedig gazdaságfejlesztésre fordítják. Tény, hogy épültek új házak, bár azok hibáiért senki nem áll helyt. Kaptak a károsultak bútort, de ebből leginkább a katalógust összeállítók profitáltak, hiszen a pénzből lényegesen többet lehetett volna vásárolni, ha mindenki szabadon választhat.

Lezárultak az első perek, és a bíróság szerint a Mal Zrt. a felelős a katasztrófáért. Ennek ellenére a megítélt kártérítés kifizetése bizonytalan, hiszen a céget felszámolják. Mivel a vállalat csődjét nagy részben a dilettáns hatósági döntések okozták, amiknek a felelősei már sehol nincsenek, jogosan követelhetik az érintettek, hogy az állam utalja ki a megítélt összeget.

A kormány nem annyira szegény, hogy ne tudjon ígérni. Négy év után igazán elvárható, hogy betartsák, amit ígértek, és a sokat szenvedett emberek végre megnyugtató helyzetbe kerüljenek!

Most új lehetőség adódik, hiszen a terület fejlesztése elsősorban a megyei önkormányzaton múlik majd. Amennyiben Veszprém megye polgárai új szereplőknek adnak bizalmat, akkor megnyílik az út a katasztrófával érintett terület valódi fejlesztésére.- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Gőgös Zoltán,  az MSZP elnökhelyettese, Veszprém megyei elnöke.