Nagy Iván balettművé​sz búcsúztatá​sa

Nagy Iván brosúra fotója2014. február 22-én, életének 71. évében elhunyt Nagy Iván balettművész, a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadója.

Nagy Iván 1960-ban szerződött a Magyar Állami Operaházhoz. 1965-ben, a Várnai Nemzetközi Balettversenyen elért harmadik helyezése után kapott meghívást a Washingtoni Nemzeti Baletthez. Ezután a New York City Balettben táncol Balanchine vezetésével, majd az Amerikai Balettszínház (ABT) tagja és vezető szólistája, itt teljesedik ki balettművészi karrierje. A színpadi szerepléstől 1978-ban vonul vissza. A későbbi esztendőkben balettmesterként dolgozik az Ausztrál Balettnél és más együtteseknél, majd egyetemen tanít. 1981-1985 között a Santiago de Chile-i Városi Balett művészeti vezetője, ezután a Cincinnati Balettet vezeti, majd 1990-től 1993-ig az Angol Nemzeti Balett (ENB) művészeti vezetőjeként dolgozik. 1995 végén visszatér a Santiago de Chile-i Városi Balett művészeti vezetői posztjára. Számos nagy sikerű klasszikus és modern premier megvalósítása után 2000-ben Mallorcán telepedik le.

Nagy Iván tiszta technikájú, jó játékkészségű művészként vonult be a klasszikus balett-történetbe, nemzetközi karrierje során a világ legnevesebb balerináinak – Margot Fonteyn, Carla Fracci, Natalja Makarova, Cynthia Gregory, Gelsey Kirkland – partnereként is sikereket aratott.

A Magyar Állami Operaházban 2012. szeptemberétől látta el a művészeti főtanácsadói pozíciót.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*