Nagy Feró: mikor volt olyan a világ, hogy nem élt a kettős mérce?!

Egyre több zenész emleget kettős mércét a járványügyi korlátozások miatt. Azt sérelmezik, hogy vannak, akik szervezhetnek tömegrendezvényeket, ők viszont nem tarthatnak még szabadtéri koncerteket sem. A korlátozások valójában nemcsak a zenészeket érintik, hanem a teljes könnyűzenei háttéripart is, a becslések szerint több tízezer embert.

Koncertek szempontjából Nagy Feró szerint már elment ez az év. A Beatrice zenekar frontembere azt mondta az ATV Híradójának, hogy vakcina nélkül nincs vége a járványnak. Még akkor sem, ha például focimeccset látogathattunk eddig is.

Nem azt mondom, hogy hiba volt. Mert erre most persze hivatkozhatunk, mi zenészek, hogy »na jó, nekik lehetett, nekünk meg nem.« De hát mikor volt olyan a világ, hogy nem kettős mérce volt?!

A művész a hallgatóság érdekeit tartja elsődlegesen szem előtt: “Nekem a középpontban a közönség van. Tehát azt kell tiszteletben tartani, hogy a közönséget ne engedjük össze.”

Majka a helyzet inkorrektségéről korábban a Facebookon fakadt ki.

“Ebben az országban tökéletesen működik az a kettős mérce, amit az elmúlt hetekben meg hónapokban láthattunk: van, akinek szabad tömegrendezvényt szervezni, van, akinek pedig nem. És ez felháborító szerintem” – mondta a rapper.

Az Anna and the Barbies egyik alapítója, Pásztor Anna konkrét példákat is említett a Spirit FM rádióműsorában arra, hogy milyen módon lehetetlenítették el zenésztársait a járványügyi korlátozások:

“Tehát nálunk is most már a fél zenekar elment pizzafutárnak, meg klímát szerelni, meg föléljük az összes tartalékot, tehát tudom, hogy például dobosunk félrerakott egy kis faházra, most éppen azt éli fel, úgyhogy rendesen kihúzódott alólunk a szőnyeg.” 

A téma azután került elő a zenészeknél, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter két napja egy interjúban jelezte, hogy a kormány nem lazít tovább a járványellenes intézkedéseken, vagyis nem biztos, hogy tarthatók ötszáz főnél nagyobb tömegrendezvények augusztus 15. után sem. Amennyiben meghosszabbítják az időpontot, elmaradhatnak azok a koncertek is, amelyeket a zenekarok direkt a nyár utolsó harmadára időzítettek.

Az ATV Híradó megkereste a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújításának és társadalmiasításának koordinálásáért felelős miniszteri biztost is, Demeter Szilárd azonban nem reagált megkeresésünkre.