Múlt korok, megőrzött emlékek – Örökség Fesztivál a Zsolnay Kulturális Negyedben

Idén is megrendezésre kerül a több évtizedes múltra visszatekintő Örökség Fesztivál. A szeptember 12. és 15. között zajló programsorozat a számos színes rendezvény mellett egy különleges retro-élményt is kínál: az idén épp 100 éve indult pécsi villamosközlekedés emlékére, a látogatók „villamossal” juthatnak el a Zsolnay Negyedbe!  

Csaknem az összes korosztálynak, kultúrának tartalmas, maradandó élményekben lehet része az idei Örökség Fesztiválon. Könnyű- és klasszikus zenei koncertek, kiállítások, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket.  Igazi kuriózumnak számít, hogy az idén 100 éves pécsi villamosközlekedésnek emléket állítva a mai kor embere is megtapasztalhatja a villamosozás nosztalgiáját. A kékszegélyű, sárga, villamosnak álcázott kisvonat szeptember 14-15-én, 10:00 és 15:30-kor indul a Széchenyi térről, az egykori Bazár épületétől, végállomása pedig a Zsolnay Kulturális Negyed. A nosztalgia érdekében az utasok a régi időkre emlékeztető jegyet válthatnak a járatra, melynek ára – az 1913-as 12 fillér helyett – 2013-ban mindössze 300 forint.   A Negyedben – a szintén egy évszázada épült és átadott Zsolnay Mauzóleum kapcsán –megemlékezünk a család aranykoráról, Pécs legszebb időszakáról. A divattörténet iránt érdeklődők a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás épülete előtti Herkules udvaron korabeli ruhákba (finom kelmékbe, frakkba, galléros mellénybe, stb.) bújhatnak egy fotó erejéig, visszautazva a 19. század végére.   A Gyugyi-gyűjtemény megtekintését követően a programban résztvevők előre elkészített kerámiára, használati tárgyakra (tálka, tányér, alátét, bögre stb.) festhetnek Zsolnay motívumok alapján. Alkotóműhelyeinkben megismerkedhetnek a porcelángyártás mesterségével, próbára tehetik kézügyességüket és kreativitásukat. A Rózsaszín kiállítás termeiben rendhagyó tárlatvezetés során, korabeli lakáskultúrát ismerhetik meg az érdeklődők.   A Tanoncjárat elnevezésű felfedezőjátékban a résztvevők térkép segítségével fedezhetik fel a Zsolnay Negyed területét, ahol rejtélyek, titkok, kódok felkutatása során ismerhetik meg a Zsolnay család és korának szellemi és kulturális örökségét.

Nemzeti örökségünk gazdagságát őrizvén, pénteken este 19.00 órakor a Pirogránit udvarban az immáron 20. alkalommal megrendezett Határon túli magyarok gálaműsorán lehet majd ingyenesen részt venni.

Szeptember 12-én Roma nap lesz, mely 16:40-től 22 óráig tart, s a régió hagyományőrző cigány együtteseinek művészeti és kulturális programjait élvezheti a közönség. Néptánc előadások, népzenei koncertek, gyermekprogramok és cigány gasztronómiai kalandozások várják a publikumot.

Isten hozott kedves vendég címmel kerül megrendezésre a 17. Nemzetközi Horvát Fesztivál szeptember 14-én 14 órakor, ahol a horvát nyelvterület országainak kulturális együttesei mutatkoznak be, kiegészítve a népi kézművesség és gasztronómia kínálatával.

A fesztivál utolsó napjáról érdemes kiemelni a Német napot, mely a Pirogránit udvarban fúvószenekari koncertekkel, német nyelvű bábelőadásokkal, kézműves játszóházzal, gasztronómiai bemutatókkal színesítik a fesztivált.

A programokról bővebben a www.oroksegfesztival.hu oldalon lehet tájékozódni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*