MSZP: a mai állam nem demokratikus

Tóbiás József, az MSZP elnöke az állami ünnep alkalmából tartott sajtótájékoztatón az MSZP székházban Budapesten 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Marjai János

Tóbiás József, az MSZP elnöke az állami ünnep alkalmából tartott sajtótájékoztatón az MSZP székházban Budapesten 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Marjai János

Az MSZP elnöke szerint a jelenlegi állam nem demokratikus, hanem az önkény, az államkapitalizmus és a rendiség a sajátja.

    Tóbiás József, az MSZP elnöke erről augusztus 20-án, az állami ünnep alkalmából – a Kossuth Lajos térre, a József Attila-szoborhoz meghirdetett, a rossz idő miatt azonban zárt helyen megtartott – sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.
    A szocialisták ezzel szemben olyan államot kívánnak, amelyre a joguralom, a szabadság és a szociális biztonság jellemző – jelentette ki.
    A pártelnök szimbolikus helynek nevezte a Kossuth Lajos teret, amelyen szerinte „álságos rekonstrukciót hajtott végre” a jelenlegi hatalom. A tér ugyanis nem a valódi, nem a teljes magyar történelmet jeleníti meg, csupán díszletet nyújt ahhoz a politikához, amelyet a hatalom képvisel – fogalmazott.
    Tóbiás József kifogásolta, hogy a téren nem „kaphatott helyet” sem Szent István, sem IV. Béla vagy Széchenyi, de Radnóti Miklós vagy a századelő nyomorgó tömege sem. József Attila szobrának áthelyezéséről pedig úgy vélekedett: ez annak a szimbóluma, ahogy az elesett magyarokkal bánnak, „perifériára szorítanak, miközben kinccsel, díszlettel, pompával próbálják elfedni a valóságot”.
    A pártelnök bírálatot fogalmazott meg, amiért mintegy félmillió gyermek éhezik az országban, a családok majdnem fele nem tud megfelelő élelmiszert vásárolni magának, az egészségügyből pedig számos szakember hiányzik.
    Szerinte a jelenlegi állam mentalitásában a harcot, az agressziót választotta a béke és a megértés helyett, totális hatalomkoncentrációra törekszik, nem a párbeszédben, hanem a megfélemlítésben hisz, lebontja a jogállamot. Ezzel feléli gyermekei jövőjét, és olyan országot teremt, ahonnan egyre többen mennek el – fűzte hozzá.
    Hangsúlyozta: az MSZP ezzel szemben olyan államban hisz, amely a polgáraitól kapja a felhatalmazást, és őket is szolgálja, amelynek működése átlátható, óvja a demokratikus működést, és amelynek minden polgárát megilleti a biztonság.  
    Közölte: pártja ezért új társadalmi szerződést akar létrehozni, amelyhez tömegekre van szüksége. Hozzátette: választók sokaságával kíván olyan országot teremteni, amely méltó Szent István örökségéhez.

Forrás:MTI