MSZP: a kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az EU-ból

Az MSZP szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatával a kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból.

    Ujhelyi István, a párt alelnöke, európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Lázár János a csütörtöki kormányinfón a brit népszavazással kapcsolatban azt mondta: “nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett szavazni, mert nem ért egyet azzal, ami Brüsszelben történik”. A miniszter elmondta, hogy annak idején Magyarország belépése mellett kampányolt, de ezzel együtt azt hangsúlyozta: napjainkban az EU intézményrendszere “több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást” – idézte Lázár Jánost a szocialista politikus.
    Ujhelyi István közleményében felidézte a Fidesz legutóbbi európai parlamenti választási programját is, amelyben egyebek között azt írták: “sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (.) A csalódások ellenére a Fidesz Európa-politikájának sarkalatos tétele, hogy különbséget kell tenni az Európai Unió intézményeinek működése és a magyar kormány elmúlt években kifejtett tevékenysége között” – idézte az MSZP alelnöke, hozzátéve: “Lázár úr, nem Európa változott, csakis Önök”.
    Az MSZP alelnöke döbbenetesnek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter unióellenes kiállását, különösen azért, mert Lázár János az, aki a Magyarországra érkező több ezer milliárd forintnyi európai támogatás kiosztását is felügyeli. Ujhelyi István szerint a magyar kormány “uniós ügyekért felelős” tagjának nyilatkozatát nem lehet magánvéleményként kezelni. Ha Lázár János nem támogatja Magyarország uniós tagságát és az ország jövőjét nem az Európai Unióban képzeli el, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kötelessége távoznia posztjáról – szögezte le közleményében a szocialista politikus.

Forrás:MTI