„Most utolérhetjük a mezőnyt!”

Esőisten is hozzásegítheti az idei év első vb-pontjaihoz Assenben a BMW Racing Team Toth mindkét versenyzőjét a Superbike-vb csúcskategóriájában

Optimistán készül az asseni folytatásra a BMW Racing Team Toth. A Superbike világbajnokság csúcskategóriájában induló magyar csapat mindkét pilótája – ifjabb Tóth Imre és Sebestyén Péter – úgy érzi, a gyorsasági motorozás szentélyének számító holland pályán végre kihozhatják azt a teljesítményt mind a motorukból, mind pedig magukból, ami elég lehet az idei harmadik futamon az első vb-pontok megszerzésére.

Immár harmadik futamára készül a BMW Racing Team Toth két magyar versenyzője a Superbike-világbajnokság csúcskategóriájában. A csapat folyamatosan lendül bele, két hete, a spanyolországi Aragónban már mindkét pilóta, Sebestyén Péter és ifjabb Tóth Imre is teljesítette a teljes versenyhétvégét, így jelentős mennyiségű adathoz jutottak hozzá. Ennek megfelelően a két BMW alapbeállításai megvannak, és a pénteki két szabadedzésen már a minél jobb köridő elérésén lesz a fő hangsúly. A pályaismerettel nem lesz gond, mindketten imádják az asseni ringet.

Az eddig nagyon kevés ezres tapasztalattal rendelkező Sebestyén Péter is egyre jobban magáénak érzi a motorját, és bízik abban, hogy nemcsak kvalifikálja magát a vasárnapi futamokra, hanem első vb-pontjaiért is harcolhat majd.

„Sajnos a megtett körök szempontjából még mindig le vagyunk maradva a többiekhez képest, hiszen még összesen nem mentem annyit a motorral, mint amennyit egy jó teszten meg lehet tenni. Noha jelentősen javult a helyzet, egyelőre úgy érzem, a beállítások szempontjából még az erdőben vagyunk, de már nemcsak látjuk a kivezető utat, hanem tapossuk is azt keményen. Úgy döntöttünk, hagyjuk a finom állításokat, drasztikus lépéseket próbálunk ki az idő hiányában. Ezek vagy bejönnek, vagy nem. Annak ellenére, hogy nincsen űrtechnikánk – gondolok itt a mérnökök hadára –, a csapat nagyon lelkes és mindent beleadva dolgozik, mindent megtesznek a jobb eredmény eléréséhez. Nem szeretnék panaszkodni, hiszen egy nagyon jó csapatunk van, a VB-n motorozom, ráadásul most a mezőnyt is utolérhetjük. Ha nem olyan messziről kezdjük a hétvégét a mezőnytől, mint korábban, akkor folyamatos javulás esetén nagyon szép eredményeket érhetünk el. Magamból próbálom kihozni a maximumot és folyamatosan szeretnék gyorsulni a hétvégén”– árulta el a 19 éves motoros.

Ifjabb Tóth Imre már nagyon várta, hogy egyik kedvenc pályáján ülhessen fel a BMW-re. Elárulta, nagyon bízik abban, hogy Assenben – ahol annyi szép eredményt ért már el korábban – semmilyen technikai hiba nem hátráltatja majd, és képes lesz kimotorozni azt a maximumot, ami benne és a versenygépében van.

„Végre ismét versenyezhetek Assenben, hiszen a kedvenc pályámat tavaly ki kellett hagynom a kulcscsonttörésem miatt. Éppen ezért most dupla bizonyítási vágy feszül bennem, hogy végre sikerüljön egy jó eredményt elérnem a csúcskategóriában is. Bízom abban, hogy ezúttal megtaláljuk a legjobb beállításokat, és a kanyarokból is megfelelően tudok majd kigyorsítani a motorral. A legtöbb gondot eddig a kipörgésgátló és az egykerekezés-gátló okozta nekem, amire a holland pályán megoldást kell találnunk, ugyanakkor a futómű esetében jelentőset léptünk előre. Mivel szeretek esőben motorozni, így megnéztem a meteorológiai előrejelzéseket, és az időjósok bizony esőt ígérnek egész hétvégére. Ha ez bejön, akkor kellemes meglepetést okozhatunk” – jelentette ki Imi.

A hétvége menetrendje

Péntek (április 11.)

11.45 – 12.30 Superbike első szabadedzés

15.30 – 16.15 Superbike második szabadedzés

Szombat (április 12.)

9.45 – 10.30 Superbike harmadik szabadedzés

12.30 – 13.00 Superbike negyedik szabadedzés

15.00 – 15.40 Superbike időmérő, Superpole (SP1 + SP2)

Vasárnap (április 13.)

8.40 – 8.55 Superbike warm up

10.30 – Superbike első futam

13.10 – Superbike második futam