Most kell megmutatni!

Kelemen Balázs és Kovács ’Vipera’ Attila is szorítóba lép május 18-án a Ferobox Event televíziós profi boksz gáláján. Előbbi címmeccset vív a WBO nemzetközi bajnoki övéért. A két bokszolóval már megismerkedtünk, de vajon ki áll mögöttük? Ki az, aki a hét minden napján gyűri őket, hogy ennyire eredményesen szerepelhessenek? Az edzőjükkel, Őry Józseffel beszélgettünk.

A győri tréner mindkét ökölvívót nagyon régóta ismeri már, hiszen nem tegnap kezdődött a közös munkájuk. „Balázs már nálam is kezdett, én neveltem kiskorától kezdve. Jó kis csapat gyűlt itt össze akkoriban, hiszen idekerült Attila és a Csonttörő is. Viszont, mivel az egyesület saját magát tartotta fent, szép lassan kinőttek minket és főleg anyagi okok miatt távozniuk kellett. Balázs először 27 éves koráig bokszolt nálam. Lassan érő típus, de nagyon akaratos, soha nem adja fel és mindent megtesz azért, hogy elérje céljait. Később visszajött hozzám, szerencsére.”

Viperát pedig mondhatni Őry fedezte fel, az ő közbenjárásával került oda Győrbe. „Attila is nagyon szorgalmas gyerek volt. Láttam rajta, hogy emellett ügyes, jó mozgású is, ezért idecsábítottam. Aztán robbanásszerűen kiugrott Győrben. Első felnőtt magyar bajnokságán megverte az akkoriban legyőzhetetlennek hitt Nagy Józsit. Többször padlóra küldte, a szakma pedig el se hitte, amit lát. Ki ez a gyerek? – kérdezték tőlem. A döntőig szinte mindenkit kiütött, aztán ott Kótai Misi ellen már elfáradt fizikailag is. Hatalmas meccset vívtak, szoros meccsen kapott ki Attila és nagyon büszke voltam rá.”

Bár mindketten váltottak egy időben, most újra a rutinos tréner kezei alatt dolgoznak immáron profiként, akinél arról érdeklődtünk, hogy mi motiválja őt így 70 évesen.  „Nem a pénzért csinálom. Külföldön rengeteg helyen edzősködtem, elismerték a munkámat. Itthon ezt annyira nem érzem, hiszen szinte mindent elértem, volt világ-, Európa és olimpiai bajnoki helyezettem is. De amíg a labdarúgásban dobálják a milliókat, nálunk egyáltalán nem. Itthon a trénerkedés mellett a vagongyárban dolgoztam, hogy el tudjam tartani magam. Többször megfordult a fejemben, hogy így abbahagyom, de csinálom, mert bírom még és nagyon szeretem is. Ez a szenvedélyem.”

A szakember a titkát is megosztotta velünk. „Egy jó tréner folyamatosan tanul. Figyelni kell mindenre, az új edzésmódszerekre, technikákra. Naprakésznek kell lenni, mert a világ elhaladhat melletted. Annak idején, amikor Bécsben dolgoztam, mindig felvettem Muhammad Ali meccseit és azokat tanulmányoztam.”

Őry azt is elárulta nekünk, hogy nagyon büszke a srácokra, ugyanis kemény felkészülésen vannak túl. „Le a kalappal előttük, mert rendesen meg voltak hajtva a héten, gyötörtem őket. De muszáj volt, hisz Balázsra címmeccs vár, azt pedig bírni kell. Végig nagyon akartak a fiúk, így jövő héten már jöhet egy ki pihenés, fásultan egyébként sem lehet bokszolni.”

A tréner azzal is tisztában van, hogy hatalmas lehetőség előtt állnak a fiúk azzal, hogy a Sport 1 Televízión az egész országnak megmutathatják magukat. „Manapság már a média diktál, így óriási dolog lesz a tévés meccs. Most kell megmutatniuk magukat az országnak és természetesen a potenciális szponzoroknak is. Attila így visszaszerezheti a régi rangját. Meg kell ragadniuk ezt az óriási sanszot.”

Már csak azért is, mert Kelemen és Kovács vágyai között is szerepel, hogy világbajnoki címért léphessenek a kötelek közé. „Mindkettejükben benne van a lehetőség. Erre születtek, megvan a tehetségük, de ki is kell aknázniuk azt. Van egy remek menedzserük Rácz Félix személyében, aki nagyon jól dolgozik. Láthattuk, hogy Nagy Janiból is mennyit kihozott. Mi mindent megteszünk értük, de a szorítóban már nekik kell küzdeniük !”

Május 18-án Kelemen Balázs a tanzániai Karama Nyilawilával küzd meg Kecskeméten a WBO nemzetközi bajnoki övéért, rajta kívül Kovács ’Vipera’ Attila, Bedák Zsolt és Baranyi Richárd is szorítóba lép a Ferobox Event gáláján. A Sport 1 Televízió élő közvetítése szombat este 20:45-től kezdődik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*