Monza is kipipálva – Vettel útban a 4. vb-cím felé

Az időjárás némileg megváltozott a verseny napján és megjelent egy-két esőfelhő a pálya felett. Ennek ellenére a futam száraz körülmények között rajtolt el.

A két Ferrari remekül kapta el a rajtot, Alonso hamarosan már Webbert is megelőzte. A Lotus rossz hétvégéje folytatódni látszódott: Räikkönen Perezzel ütközött az első kanyar előtt, ami miatt megsérült az első szárnya. A finnek emiatt be kellett jönnie a bokszba, amivel óriási hátrányba került.

7aa7d285ed72b684bfa5b7ebcb00ca08A 8. körben Massa elengedte Alonsót, aki így üldözőbe vehette az élen haladó Vettelt. A sorrend a 8. körben: Vettel, Alonso, Massa, Webber, Hülkenberg, Rosberg, Ricciardo Perez, Vergne, Button. Vettel ekkor már közel 5 másodperces előnyt autózott ki Alonsóval szemben, miközben Räikkönen a 19. helyre esett vissza, ahol viszont sorozatosan futotta a leggyorsabb köröket. A futam Hamilton számára is elég rossz fordulatot vett: a brit pilóta lassú defektet kapott. Kiállása után pont Räikkönen mögé tért vissza.

A kerékcserét Grosjean nyitotta meg a 21. körben, ám ez kicsit lassúra sikerült. Vettel kiállása ellenben – csakúgy, mint Webberé – ismét villámgyorsra sikerült. Az ausztrál ennek köszönhetően Massát meg tudta előzni.

A másik Ferrari pilóta, Alonso egyértelműen későn végezte el kerékcseréjét: Vettel körönként egy másodperccel ment ekkor már jobb köröket a spanyolnál. Eközben a futam elején pórul járt Räikkönen az 5. helyre jött fel, de az új gumikon versenyző Hülkenberg már hevesen támadta. A finn ekkor már nem tudta tartani a lépést a leggyorsabbakkal, és a 31 körben elvégezte második kerékcseréjét.

Az állás a 31. körben: Vettel, Alonso, Webber, Hülkenberg, Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Button, Perez. Vettel előnye ismételten behozhatatlanná kezdett válni. Majdnem 11 másodperccel vezetett már Alonso előtt. A 39. körben Hamilton jött ki a bokszba és Räikkönen mögé érkezett vissza, 14. helyre. A Red Bull év végén távozó pilótája, Webber a 40. körben már nagyon közel ért a második helyen autózó Alonsóhoz, és elkezdte őt támadni.

Räikkönen Sutil megelőzésével a 11. helyre jött fel, miközben folyamatosan menekült, a verseny ezen szakaszában már nagyon gyors Hamilton elöl. A 49. körben a Mercedes pilótája végül sikeresen megelőzte a finnt és ezzel beért a 10., pontszerző helyre. Hamilton ezután gyorsan megelőzte még Perezt és Buttont is.

Az élen eközben a helyzet változatlan maradt: Vettel kényelmesen nyerte ezt a nagydíjat is, amely azért különösen nagy eredmény, mert Monza sosem számított a Red Bull kedvenc pályái közé.

 1. S. Vettel
2. F. Alonso
3. M. Webber
4. F. Massa
5. N. Hülkendberg
6. N. Rosberg
7. D. Ricciardo
8. R. Grosjean
9. L. Hamilton
10. J. Button
11. K. Räikkönen
12. S. Perez
13. E. Gutierrez
14. P. Maldonado
15. V. Bottas
16. A. Sutil
17. C. Pic
18. G. Van Der Garde
19. J. Bianchi
20. M. Chilton

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*