Modern irodalom: Ezt olvassa a gyerek nyáron!

Olvasni mindig kell, de nyáron még nagyobb kihívást jelent, hogy olyan könyvet adjunk a gyerekek kezébe, amely leköti, nem érzi kényszernek az olvasást, mégis értékes tartalommal bír. A feladat nem megoldhatatlan, de figyelembe kell venni a mai kor adta megváltozott igényeket.

mit_olvasson_a_gyerek

Fotókredit: MOM Park

 

A 2000 után született, úgynevezett „Z-generáció” másképp tanul, másképp gondolkodik, mint tették azt a gyerekek 15-20, vagy akár 30 évvel ezelőtt. Olyan olvasmányokat kell tehát választani számukra, amelyek úgy íródtak, hogy a modern kor gyermekei is örömmel forgassák.

Ilyen a Galléros Fecó titkos naplója (Berg Judit – Kálmán Anna), melyben kalózok, rablók, vérszívó denevérek és egyéb különleges alakok bukkannak fel. A mindig vidám matrózfiú jegyzeteiből kiderül, neki is vannak rosszabb percei, de az izgalmas kalandoknak, csetepatéknak és pókerpartiknak köszönhetően sosem unalmas az élete.

Silviz Del Francia fiataloknak szóló, A láthatatlan hős című regénye egy olasz húskereskedő történetét meséli el, aki az 1944-45-ös zsidó üldöztetés idején kezd embereket menteni. Ehhez azonban elképesztő és kockázatos hazugságot kell kitalálnia.

Könnyedebb  olvasmányt kínál Irene Adler Sherlock, Lupin & én – A fekete dáma című könyve. A detektív, a szélhámos és a kislány Adler izgalmas és veszélyes kalandok közepette próbál felderíteni egy rejtélyes gyilkosságot és megtalálni az ellopott gyémántot.

A lányok kedvence lehet a csodálatos, nem mindennapi képekkel illusztrált Nevenincs és sosemvolt hercegnők. Philippe Lechermeier és Rébecca Dautremer mesekönyve hercegnős sztereotípiákat vonultat fel életbölcsességekkel tarkítva. Szórakoztató irodalmat kínál nyárra az Egyszer volt, ahogy még sose volt Mosonyi Aliz tollából és Leiner Laura A Szent Johanna gimi sorozata is.

 

Nem mindig könnyű feladat a mai fiatalokat könyv mellé ültetni, de a MOM Park könyvesboltjainak szakértői segítenek a szülőknek abban, hogy egy-egy izgalmas olvasmánnyal megmutassák a gyerekeiknek, a saját fantáziájuk igazi csodákat rejt.