Misu és a piros kenu

untitledOktóber 18-án szombaton a Rákóczi út 14. alatt található Fókusz könyváruházban az Olvasás éjszakáján mutatják be Nógrádi Gergely új meseregényét, a Misu és a piros kenut. A Hajba László által illusztrált kiadvány bemutatóján olimpiai és világbajnok sportolók is jelen lesznek, az olvasók találkozhatnak Kozák Danutával, Medveczky Erikával, Mike Róberttel és Pauman Dániellel is. A könyv megjelenése előtt a szerzővel, Nógrádi Gergellyel beszélgettünk.
Aki a facebook oldalára tekint, azonnal láthatja, hogy családjával szoros kapcsolatban élnek a vízzel. Aki a Misu és a piros kenut elolvassa, a kajak-kenu sporttal való kötődést is megérzi.

Így van – mondja Nógrádi Gergely. – A facebook oldalamon a profil képem a fiam, Benu által készített nagyon ötletes rajz, amelyen egy hajóban ülve írok, olvasok, mert szerinte én erre is képes vagyok. A nyitóképen pedig a Dunán vagyok látható a gyerekeimmel, hiszen mi valóban folyamatos kapcsolatban vagyunk a vízzel. A pesti létet magunk mögött hagyva a családdal kiköltöztünk Gödre, és egyre közelebb és közelebb kerültünk a Dunához. Ma már mindössze százötven méterre lakunk a folyótól, korábban többször előfordult, hogy úgy mentem be a délelőtti szerkesztőségi értekezletre, hogy előtte korán reggel már úsztam a Dunában. A gyerekeim is természetesen Gödön kajakoznak, és rendszeres vízitúrázók vagyunk.

És nyilván otthon a tárolóban van egy piros kenujuk is…

Zöld. De van. A könyvben az egyik lány szereplő, Oti döntése alapján lett pirosra festve a kenu, ami a fiúk számára egy kicsit ciki szín, de végül elfogadják. Egyébként a könyv címjavaslata Benu és a piros kenu lett volna, ám a szerkesztő, Csapody Kinga arra kért, futassunk meg hat-nyolc kenura rímelő nevet a címmel kapcsolatban, és a kiadónál végül Misura szavaztak.

Ön szerint mennyire elérhető, megélhető a mai gyerekek számára a könyvben leírt varázslatos történet? Mert talán minden gyereknek szüksége lenne egy ilyen piros kenura, amely kalandokat ígér, amely közel hozza számára a természetet, amelyben igaz barátságokat köthet.

Jó lenne, bár nehéz olyan kerületekben, városokban megmutatni ezt a csodát, ahol nincs víz. A feleségem Ceglédről jött, neki kellett egy kis idő, amíg ráhangolódott a vízi létre. De a környezetemben azt tapasztalatom, hogy az a gyerek, aki egyszer kenuba vagy kajakba ült, és végigevezett egy túrát mondjuk a Rábán vagy a Mosoni-Dunán, sátorban aludt, tüzet rakott, átélte a szabadság érzését, az újra lapátot vesz a kezébe, mert tudja, hogy sok-sok szépséget, izgalmat, kalandot élhet át a vízen. Az én gyerekeim sokfelé jártak már a világban, de sem Barcelona, sem Jeruzsálem, sem a párizsi Eiffel-torony nem hozta őket lázba annyira, mint amikor vízitúra előtt elkezdjük pakolni a vízhatlan hordóba a sátrat, a ruhát…

A Misu és a piros kenu könyv bemutatója október 18-án az Olvasás éjszakáján lesz. Az érdeklődőket az író és az illusztrátor mellett olimpiai és világbajnok sportolók, Kozák Danuta (olimpiai bajnok kajakos), Medveczky Erika (világbajnok kajakos), Mike Róbert (világbajnok kenus) és Pauman Dániel (olimpiai ezüstérmes kajakos) is várják a Rákóczi út 14. alatt található Fókusz Könyváruházba, ahol a pódiumprogram keretében a sportolókat olvasóversenyre, az írót evezősversenyre lehet majd kihívni.