Allűröktől mentes, derűs magánélete volt Balázsovits Lajosnak

A 76 éves korában elhunyt Balázsovits Lajosra, a Nemzet Színészére emlékeztek a Nyár 23 pénteki adásában. A film- és színházkedvelő közönség mellett pályatársai gyászolják őt, köztük Bánfalvy Ágnes is, aki a Duna délelőtti magazinműsorában idézte fel, miért kedvelte különösen egykori színipartnerét.

 

Balázsovits Lajos összetéveszthetetlen hangjával, lehengerlő megjelenésével és szakmája iránti lelkes rajongásával örökre a közönség szívébe és emlékezetébe véste magát. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Balázs Béla-díjas színművész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja július 19-én hunyt el, méltósággal viselt hosszú betegség után. Színházi partnere, Bánfalvy Ágnes szerint Balázsovits Lajos távozása óriási veszteség a szakmának és a közönségnek is.

„Megrendített ez a szomorú hír. Első közös darabunkban férj és feleség voltunk, nekem az volt az első főszerepem. Egy igazi aduász volt: filmben és színpadon is elképesztően erős jelenléttel bírt. Gyönyörű orgánummal, nagyon szépen beszélt” – emlékezett vissza egykori pályatársára a Nyár 23 vendégeként Bánfalvy Ágnes. A Nívódíjas színművész a Duna műsorában felidézte azt a hat hónapos időszakot is, amikor reggel 6-tól este 6-ig dolgoztak együtt a nagysikerű Abigél című tévésorozat forgatásai alatt. Bár megterhelő időszak volt számukra, legélénkebben mégis a közös nevetések élnek benne.

„Magánéletében derűs, jó humorú és igen törődő ember volt. Annak ellenére sem vált elbizakodottá, hogy rajongtak érte a nők. Később, színigazgatóként sem lettek allűrjei, mindenhol kedvelték őt” – tette hozzá Bánfalvy Ágnes, aki egy új bemutatóra készül, és saját alapítású színistúdiójában adja át a mesterség alapjait a következő színésznemzedéknek. A teljes beszélgetés az adásba kerülés után 60 napig újranézhető a Nyár 23 Médiaklikk-oldalán.

Balázsovits Lajos emlékére július 22-én 14:05-től az Élve vagy halva című 1980-as kalandfilmet adja a Duna, majd éjjel 1:30-tól megismétli a Duna World.