Minden eszközzel tiltakozunk a Szabadság téri emlékmű felállítása ellen

Végleg elutasította a Fővárosi Törvényszék a hazug Szabadság téri emlékmű építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezést. Az MSZP kongresszusi állásfoglalásban szólítja fel a kormányt, hogy álljon el a megosztó, magyar embereket sértő szoborállítási tervétől.

A helyi népszavazás kezdeményezőjeként a szocialista párt kongresszusán bejelentettem, hogy a Fővárosi Törvényszék nem engedte meg, hogy népszavazást tartsunk a Szabadság téri emlékmű ügyében. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon már nincs jogorvoslati lehetőség a szoborállítás megakadályozására. Orbán Viktor megálmodta, Lázár János megépíti, Rogán Antal engedélyezi – az emberek akaratával szemben is.
Nemcsak az emlékmű, a Fővárosi Törvényszék indoklása is döbbenetes. Azt írják, hogy azért nem lehet népszavazást kiírni, mert azt egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. Magyarországnak semmilyen gazdasági érdeke nem fűződik a szobor állításához. Sőt! Nemcsak hasznot nem hajt, hanem árt is: rombolja az ország hírnevét, felháborítja a demokratikus államokat.
Felhívásomra az MSZP kongresszusa állásfoglalást fogadott el, melyben kijelentjük, hogy szolidaritást vállalunk a Szabadság téren az igazságot 101 napja védő civilekkel és a polgári engedetlenség eszközével is tiltakozni fogunk a hazug és becstelen szoborkompozíció felállítása ellen.- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Steiner Pál, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje.