Mesteri hármas

A Ferobox Event ismét egy kiválóan megszervezett, magas színvonalú bokszeseménnyel kápráztatta el a hazai ökölvívásért rajongó közönséget.  A Bertók Róbert, Széles Imre és Rácz Félix nevével fémjelzett vállalkozás újra teltházas gálát szervezett a szentesi Dr. Papp László Sportcsarnokba, ahol leginkább a régi, az örök és az új kedvenc kápráztatta el a lelkes publikumot.

A magyar bokszsport örök kedvence, a kispehelysúlyban versenyző Bedák Zsolt a márciusban, Európa-bajnoki mérkőzésen egyszer már legyőzött grúz George Gachechiadze ellen húzta fel kesztyűit. A 30 éves magyar klasszis ez alkalommal a vártnál is simábban, minden menetet megnyerve, egyhangú pontozással győzte le nagyot küzdő, de a meccs képe alapján esélytelen riválisát. A kiütés ugyan most elmaradt, ám Bedák mestere, Erdei Zsolt nem véletlen volt elégedett tanítványával.

„Nem bokszoltam rosszul, de korántsem volt tökéletes a mostani produkcióm” – értékelt az örök maximalista Bedák. „Igyekeztem Madár utasításait betartani a szorítóban, de bevallom, többször elvitt a hév, és túlságosan ráfeszültem a nagy ütésre.”

A cirkálósúlyú magyar bajnoki mérkőzés az új kedvenc, a trónkövetelő Szellő Imre (2-0-0) győzelmével fejeződött be. A 10 menetes párharc során Bozai Gyula hatalmasat küzdött, de csak helyenként tudta megnehezíteni az egykori amatőr klasszis dolgát. Szellő végig lazán bokszolt, és irányította az összecsapást, melynek során Bozai már a 3. menetben komoly bajba került, ám ekkor még megúszta a forró pillanatokat. S amikor már úgy tűnt, hogy a mérkőzés során nem lesz leütés, akkor Szellő – pár másodperccel a meccset végét jelző gongszó előtt – egy parádés balossal padlóztatta a bajnokot, aki ugyan felállt a számolás végéig, és így legfeljebb annak örülhetett, hogy állva várhatta a 10 menet végét. Az eredményhirdetés előtt csak annyi kérdés volt, hogy volt-e olyan pontozóbíró, aki adott menetet a címvédőnek; mint kiderült, a válasz nem! Szellő Imre ugyanis 100-89, 100-89 és 100-87 arányban lett a cirkálósúly új magyar bajnoka. „Úgy érzem, végig az történt a ringben, amit előre elterveztem, végig én irányítottam, és sokszor találtam. De ez a pontozáson is meglátszik” – fogalmazott Szellő. „Szoknom kell még a tíz menetet, azonban úgy érzem, jó úton haladok. Örülök a profi magyar bajnoki címnek!”

A régi nagy kedvenc, azaz Kovács „Vipera” Attila a gála főmérkőzésén húzott kesztyűt, éspedig a francia Dieudonne Belinga ellen, hogy megszerezze a WBO (Bokszvilágszervezet) Európa-bajnoki címét, és azért, hogy sikerével visszatérjen a nagyváltósúlyú kategória szűk, kontinentális élvonalába. A mérkőzés hatalmas, hullámzó, látványos küzdelmet hozott, melyet a magyar bunyós többségi döntéssel nyert meg, hiszen az egyik pontozó döntetlennek látta a párharcot (95-95), míg a másik két szakember szűken a hazai versenyzőnek adta a győzelmet (96-94 és 97-93). Összességében elmondható, hogy „Vipera” a meccs első felében mutatott teljesítményével nyerte meg az Európa-bajnoki övet, hiszen Belingának sikerültek jobban a hajrá menetei.