Merkel: legkevesebb nyolc német halálos áldozata van a merényletnek

Legkevesebb nyolc német halálos áldozata van a keddi isztambuli robbantásos merényletnek – jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben.

    Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy akár még tovább emelkedhet a német áldozatok száma.
    Közölte, hogy a külügyminisztériumban válságstáb alakult, és kedd este rendkívüli ülést tart a kabinet, amelyen Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel együtt beszámol a történtekről. Elmondta, hogy telefonon tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel, akik tájékoztatást adtak az öngyilkos merényletről és kinyilvánították részvétüket.
    Az isztambuli merénylet terroristák “gyilkos tette volt” – mondta a kancellár.
    A terroristák “ellenségei minden szabad embernek és az egész emberiségnek”, és céljuk “szabad életünk” megsemmisítése, de Németország “éppen ezt a szabadságot juttatja érvényre a terroristákkal szemben”, összefogva nemzetközi partnereivel – jelentette ki Angela Merkel.
    Sajtónyilatkozatot tett Frank-Walter Steinmeier is, aki hangsúlyozta, hogy a “terrorizmus rákos daganata nem kímél senkit”. Németország a legélesebben elítéli ezt a “barbár és gyáva” terrorcselekményt, amely a világra való nyitottsága miatt oly nagyra becsült Isztambul “szívét” célozta – tette hozzá.
    Angela Merkel és Frank-Walter Steinmeier egyaránt kiemelte, hogy a németek szolidaritást vállalnak a Törökországban élő emberekkel és kiállnak Törökország mellett.
    A külügyminiszter arra kérte a Törökországban tartózkodó vagy oda készülő németeket, hogy kövessék a tárca utazási figyelmeztetéseit. A minisztérium a honlapján közzétett tájékoztatás szerint “nyomatékosan tanácsolja” mindenkinek, hogy maradjon távol a nagyobb csoportosulásoktól, továbbá azt javasolja, hogy ha tehetik, ne keressenek fel népes belvárosi tereket és kerüljék a tömegközlekedési eszközök használatát, valamint a kormányzati és katonai létesítmények környékét is.
    A német külügyminisztérium értékelése szerint Törökországban országszerte politikai feszültségre, erőszakos összetűzésekre és terrortámadásokra lehet számítani.
    A török kormány az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet tette felelőssé a robbantásért. A hivatalos adatok szerint az öngyilkos merényletben meghalt tíz ember, köztük nyolc német és egy perui állampolgár, és tizenöten megsebesültek.
    A robbanás Isztambul európai oldalán, a Sultanahmet negyedben, a Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt helyi idő szerint fél tizenegy körül.

Forrás:MTI