Új műtárgyakból állított össze időszaki tárlatot a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

A 2023-ban az intézményhez került műtárgyakat mutatja be a Mindig van új a nap alatt című időszaki kiállítás, amely csütörtökön nyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

    A kiállítás különlegessége, hogy a múzeum minden szakága egyszerre mutatja be a 2023. év legfontosabb újonnan bekerült műtárgyait. A tavalyi évi gyarapodás mind mennyiségi, mind minőségi szempontból kiemelkedő volt, így a “termésnek” csupán egy részét tudták kiállítani – mondta Bácsmegi Gábor igazgató.
A képzőművészeti gyűjtemény Munkácsy Mihály alkotásai és a személyéhez kötődő relikviák mellett főként csabai és megyei kötődésű képzőművészek műveivel gazdagodott.
A Munkácsy-gyűjtemény egyebek mellett egy a dél-franciaországi Bédarieux-ben J. Raynaud fotóművész által készített fotográfiával, vizitkártyákkal, egy Munkácsy által írt levéllel, valamint a festőművész a belgiumi Ostendében készült grafitrajzával egészült ki. A képzőművészeti részleg gazdagodott Kohán György korai akvarelljével és Koffán Károly Radnóti Miklós özvegyének ajánlott grafikájával is; emellett Lóránt János Demetertől, Pátkai Ervintől, Gulyás Dénestől, Iványi Katalintól és Gyoroki Páltól is mutatnak be alkotásokat a tárlaton.    A múzeumba bekerülő régészeti leletek száma az utóbbi években robbanásszerűen növekedett. Tavaly egyrészt az építési beruházásokhoz köthető úgynevezett megelőző feltárások voltak jelentősek. A Békéscsaba-Kétegyháza vasútvonal kétvágányúsítása során találtak egy késő szarmata kori teleprészletet; a Sarkad külterületén, Nyékpusztán beindult gázkitermeléshez kapcsolódóan pedig egy kora rézkori, illetve egy gepida kori temetőt tártak fel. Emellett a múzeumbarátok fémdetektoros gyűjtése révén is gazdagodik folyamatosan a gyűjtemény – mondta Fülöp Máté régész.
A természettudományi szakág is ízelítőt ad a kiállításon az új szerzeményekként múzeumba került darabokból: ásványok, kőzetek, a gerincteleneket magába foglaló malakológiai anyag, a gerinces gyűjtemény részét képező sok új preparátum és koponya, madarak elhagyott fészkei és egzotikus állatok képezik a tárlat részét. Váncsa Klára természettudományos muzeológus elmondta, a természettudományi gyűjtemény átlépte a 34 ezer darabot, csigákból és puhatestűekből például Kárpát-medencei szinten is kiemelkedő leletanyaguk van a múzeumban.
A néprajzi anyag Vasvári Mihály békéscsabai mezőgazdasági mérnöktanár hagyatékának elemeivel, egy okányi születésű férfi 20. század eleji ruházati darabjaival, valamint egy “márciuskákból” álló kollekcióval bővült tavaly.
A történeti tár bővült egyebek mellett második világháborús emlékekkel (harctéri telefon, töltényhüvelyből készült emlékváza, Waffen SS-es textil felvarrók); egy Lánchíd ólom bárcával, amely hídpénz volt egykor; színes képeslapokkal a 20. század elejéről, a retró korszak jellegzetes tárgyaival, de például egy liftajtóval is, amely 1978 és 2023 augusztusa között “szolgált” egy helyi tízemeletes házban.
Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke a megnyitón elmondta: “egy város gazdagságát az is jelzi, hogy milyen gazdag a múzeuma. Békéscsaba ilyen értelemben gazdag város” – fogalmazott.
A megnyitó része a magyar kultúra napja alkalmából szervezett tíznapos békéscsabai eseménysorozatnak; a kiállítás május 19-ig látogatható.