Merkel forgatókönyv – virágcsokor, kézcsók és megrökönyödés

Budapestre látogatott Angela Merkel német kancellár. A repülőtéren Szijjártó Péter várta virágcsokorral, a parlament előtt Orbán Viktor miniszterelnök kézcsókkal fogadta. Ezt követően körülbelül egy órás tárgyalás követett, amelyet egy közös sajtótájékoztató zárt. A sajtótájékoztatón külföldi újságírók is megjelentek.

Az utolsó kérdést a Frankfurter Allgemeine Zeitung, konzervatív német lap újságírója tette fel először Angela Merkelnek, majd Orbán Viktor miniszterelnökek is.  A kérdés így hagzott: „Kancellár Asszony! Egy illiberális demokrácia célja, ahogy Miniszterelnök úr tavaly erről beszélt, ez bele illik- e az Európai Néppárt értékkánonjába? Miniszterelnök úr, hogyan értékeli az Orosz elnök úr, Putyin úr látogatását Budapesten, úgy értékelte, hogy Magyarország egyfajta ilyen közvetítő szerepben, vagy béketeremtő szerepben látja magát? Köszönöm. „

Angela Merkel így válaszolt az újságíró kérdésére:

…Számomra a demokrácia gyökere mindig a liberalizmushoz kapcsolódik…az illiberális szóval személyesen én, a demokráciával  összefüggésben, őszintén szólva nem tudok semmit se kezdeni.

Orbán Viktor válasza:

Magyar álláspont, az én személyes álláspontom egy mondatban összefoglalható, és emellett én minden nemzetközi fórumon ki is fogok tartani, mi úgy gondoljuk, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális. S ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követ el egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki.

Ezzel a kijelentéssel Orbán Viktor gyakorlatilag elismételte tavaly nyáron, a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén elhangzottakat.

Merkel Asszony úgy tűnt, nem hisz a fülének, aztán a szemének: ránézett a miniszterelnökre, majd ekkor véget is ért a sajtótájékoztató. Ez a pillanat bejárta a magyar sajtót, s talán holnap címlapon lesz néhány nemzetközi médiában is.

Jövő héten 2015. február 9-én, az amerikai elnöki hivatal közlése szerint Barack Obama a Fehér Házban fogadja Angela Merkel német kancellárt.