Menjen Bécsbe, ha terepbiciklizni akar!

Legyen szó enyhe lankás terepről vagy nehéz hegyi emelkedőről, Bécsben és környékén minden terepkerékpáros megtalálja a saját igényeinek megfelelő pályát. A kerékpárútvonalak mindegyike, Neuwaldegg-től a Kahlenberg-ig, érinti a híres „Bécsi erdőt“ is. De bármelyik pályát választjuk is, néhány dologra érdemes odafigyelni.  

 terepbicikli_foto_eurocomm_lang

Aki szereti a kerékpározást, a friss levegőt és a természet közelségét, előbb vagy utóbb a terepbiciklizést is kipróbálja. A Bécs szélén található kis települések és erdei útvonalak – mint például a Kahlenbergdorf – ideális úticélja a hegyikerékpározó turistáknak. Ez a terep főleg a kezdő mountainbike-osok számára lehet vonzó, hiszen több szakaszon is lebetonozott útvonalon halad át. Ami mégis a legkülönlegesebb a 42,1 km-es kahlenbergdorfi szakaszon, az a lélegzetelállító panoráma. Ha a Bécs környéki terepkerékpárútvonalakat választjuk, összesen 64 ilyen és ehhez hasonló pályán tekerhetünk át.

Az osztrák főváros vezetése az érintetlen természet megóvása érdekében azonban néhány játékszabályt is előír. A kijelölt útvonalról nem szabad letérni, és tilos szemetet hátrahagyni. Október és március között csak 9 és 17 óra között lehet biciklizni, míg májustól augusztusig 8 és 18 óra között érdemes útra kelni. A wienerwaldi szakaszokon is az általános közlekedési szabályok (StVO) évényesek, mely szerint a túrázókat és lovaglókat csak lassan lehet megelőzni. Aki mindezeket figyelmen kívül hagyja, pénzbírságra számíthat.

A „Bécsi Erdő” minden ízlésnek és edzettségi szintnek tartogat megfelelő kihívást: családok számára például a Kaltenleutgebener Strecke ajánlott, míg haladók számára a Babenberger-Strecke, valamint a Parapluie-Strecke a jó választás. A nagyobb erőpróbát előnyben részesítőknek az úgynevezett Power szakaszok – mint például a Hot Route Wienerwald vagy az Anninger/Lindkogel – nyújthatnak megfelelő kihívást. Mivel majdnem mindegyik szakaszról át lehet térni egy másik útvonalra, többnapos túrák szervezésére is lehetőség van. Ráadásul az osztrák főváros vezetése további hasonló útvonalak kiépítését tervezi a jövőben, a floridsdorfi szakasz és a bisambergi kitérő kiépítése pedig hamarosan elkészül.