Megvolt a finomhangolás a vb-re

20140917A hétvégén Oroszlányban rendezték meg a kajakpóló országos bajnokságot, amely jó ráhangolódás volt a szeptember 24-én kezdődő thury-harcourt-i világbajnokságra. A franciaországi eseményre két szabadkártyát is kapott a magyar szövetség, így a felnőtteknél és az U21-es korosztályban is indulhat csapatunk.

Ha van elhatározás és nem csak elhatározás, de áldozatos munka is, akkor az embert szemvillanás alatt megtalálják a lehetőségek. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség úgy határozott, igyekszik kiemelten támogatni, felfuttatni a kajakpóló szakágat, az elmúlt években lelkes edzők és sportolók tették bele áldozatos munkájukat, s ezt honorálva az év elején a nemzetközi szövetség két szabadkártyát is küldött a szeptember 24-én kezdődő franciaországi világbajnokságra.

Az esélyeket illetően inkább az U21-es csapat utazhat vérmesebb reményekkel, hiszen számukra mindössze egy sikerrel, a spanyolok legyőzésével út nyílhat a felsőházba, ahol már a világ krémje kajakpólózik.

„Igyekeztünk minél több lehetőséget biztosítani ennek a korosztálynak, több nemzetközi tornán is részt vettek a srácok, érezhetően fejlődik a csapat és a játékosok is nagyon komolyan veszik a munkát, tele vannak motivációval, példának okáért szinte mindenki a csapatból új hajót vásárolt magának – kezdte a válogatott csapat hátterének elemzését Prekel Dániel, a szakág vezetője. – Ha minden jól alakul, csapatunk már ezen a világbajnokságon bejuthat a legjobb nyolc közé, amely egyben kvalifikációt is jelent majd a soron következő világbajnokságra, így ebben az esetben nem kellene a szabadkártya miatt izgulnunk.”

A felnőtt csapat kicsit nehezebb helyzetben van, hiszen Kanadát és Iránt kell legyőzni ahhoz, hogy a mieink továbbjussanak a csoportból – de a küldetés nem lehetetlen.

„Kanadával már találkoztunk és szoros mérkőzéseket vívtunk egymással, Iránt azonban még nem ismerjük, véleményem szerint egy szinten állhatunk – folytatta a szakember, aki szerint a felsőház ebben a korosztályban nagy álom, de mivel sűrű a mezőny, csapatunk a 10-20. hely valamelyikén zárhat majd.

A versenyzők számára jó felmérő volt a hétvégi oroszlányi országos bajnokság, amelyen a junioroknál az óriási fejlődést mutató Nagymaros (Ádám Krisztiánnak köszönhetően a környező iskolák diákjai testnevelési óra keretében pólózhatnak, és ez jó utánpótlásbázist ad a sportágnak) győzött a Vidra és az Oroszlány Girls csapata előtt, míg a felnőtt mezőnyben ismét a Vidra hódította el a bajnoki címet a Nagymaros és a KSI csapata előtt.

„A bajnokságon a felnőtt csapatnak, amelyben két légiós is játszik, volt egy kis összetartás, elvégeztük a világbajnokság előtt finomhangolást, gyakoroltuk még a taktikai elemeket. Bízom benne, hogy felkészülten érkezünk majd a franciaországi viadalra” – tette hozzá Prekel Dániel.