Megvan a tizennegyedik

untitledMegvédte világbajnoki címét női kajak egyesben Csay Renáta, aki pályafutása tizennegyedik maratoni aranyérmét vehette át. C-1-ben Kövér Márton egy számára rendkívüli nehézségeket tartogató futam végén ezüstérmes lett, az ifik pedig megint taroltak. Magyarország világbajnoki címet szerzett női ifi K-2-ben, valamint C-2-ben is, a férfi ifjúsági kajakpárosok között pedig ezüst- és bronzérem jutott a mieinknek. A felnőtt férfi kajak egyesek versenye magyar idő szerint csak vasárnap hajnalban ér véget.

A női kajak egyesek versenyében, az első négy körben az élbolyban haladt Csay Renáta és Horváth Noémi, valamint a brit Broughton és a cseh Koziskova is. Aztán az angolon kívül senki sem bírta a lépést a sokszoros világbajnoknőnkkel, vele viszont egészen a hajráig váltott vízen haladt. Aztán az utolsó fordulóban a magyar versenyző ellépett és ledobta vízről riválisát, de Broughton nem hagyta magát. Akkor még visszakapaszkodott és csak az utolsó 100 méteren maradt le, vagyis Csay Renáta hatalmas csatában védte meg világbajnoki címet, Horváth Noémi pedig hatodik lett.

A férfi C-1-esek között a címvédő Kövér Márton és a spanyol Campos könnyen ellépett a mezőnytől már a táv elején és végig egymást váltva haladtak az élen, annak ellenére, hogy a negyedik futás után a magyar versenyző hajója összetört és elkezdett vízzel megtelni. Ráadásul a magyar kenust a kenulapátja is „megtréfálta”, a záró körben pörgő mankóval kellett eveznie. Riválisa ennek ellenére csak az utolsó futásnál tudott meglépni, így Kövér Márton ezüstérmet szerzett.

„Hatalmasat versenyzett Csay Reni és Kövér Marci is, mindketten megszenvedtek a sikerért, nagy dicséret illeti őket. A nehézségekhez hozzátartozik az is, hogy hatalmas volt ma a kánikula itt Oklahomában. Jól szerepelt Horváth Noémi és Szabó Kristóf is, mindketten hatodikők lettek, utóbbi ráadásul úgy, hogy tegnap világbajnoki címet szerzett az U23-as korosztályban” – mondta Weisz Róbert, maraton vezetőedző.

Az ifjúsági férfi kajak kettesek versenyszámában már a második futásnál meglépett a mezőnytől a dél-afrikai duó, valamint a Gergely Olivér, Koleszár Mátyás összetételű egység. Felváltva haladtak az élen egészen a végéig. A hajrázást a magyarok kissé talán korán kezdték meg, ráadásul a lapátjuk összeakadt az ellenfelek hajójával, így néhány másodperc előnnyel nyerni tudott Louis Hattingh és Jean Van der Westhuizen a mieink előtt.

A harmadik helyért is hasonló csata zajlott a Vidákovich Antal, Freisták Péter összetételű másik magyar páros, valamint a dánok között, de ebből a párharcból óriási finissel a mieink kerültek ki győztesen, így bronzérmet szereztek.

A női ifjúsági párosok mezőnyében végig dominált a két magyar egység. A Lucz Noémi, Sólyom Dóra duó felváltva vezetett a Takács Tamara, Pupp Noémi párossal, a dán egység csak néha tudott mögéjük felzárkózni. Az utolsó futásra a dánok már le is szakadtak, így kettős magyar győzelem született: a világbajnok a Lucz, Sólyom egység lett Takácsék előtt, akik a verseny során talán némi hátrányba kerülhetek azért, mert hajójukban elromlott a pumpa.

A magyar válogatott a legmagabiztosabb győzelmet szombaton az ifjúsági kenusok kettes versenyében aratta. Az alig 16 esztendős Laczó Dániel és párja, Dóri Bence Balázs párosban már a rajt után meglépett a mezőnytől, két kör megtétele után egy perccel vezettek. Végül a 18,75 kilométeres távon több mint két és fél perc előnnyel nyertek a Paufler Norbert, Horváth Ákos egység előtt, akik további másfél percet vertek a harmadik helyen befutó spanyolokra.

Az ifjúsági és U23-as magyar kajakosok és kenusok a maratoni távon is utcahosszal járnak a világ előtt. 9 versenyszámot rendeztek a világbajnokságon az utánpótlás korosztályoknak, ebből a mieink hetet megnyertek, négyet ráadásul kettős győzelemmel. Csak férfi ifjúsági kajak egyesben és párosban maradtak le az aranyéremről a magyar versenyzők: K-1-ben Vidákovich Antal második lett, K-2-ben pedig a mieink szerezték meg az ezüst-, és a bronzérmet is.

„Egyetlen olyan indulónk volt az ifjúsági és az U23-as korosztályban, Koleszár Mátyás K-1-ben, aki nem tudott a dobogóra állni, de ennek is csak az az oka, hogy Matyi rossz hajóban versenyzett – mondta Hüttner Csaba, utánpótlás vezetőedző. – A többi számban viszont minden összejött, az ifik páratlan eredményessége mellé ezúttal az U23-as versenyzők is felzárkóztak. Minden fiatal nagyon jól szerepelt, de a legkiemelkedőbbet ezen a versenyen Havas Balázs nyújtotta U23-as kajak egyesben. Egyedül ellépett a mezőnytől és olyan iramot ment, hogy folyamatosan növelni tudta előnyét az üldözőkkel szemben. A futama alatt az egész part neki szurkolt, tőlem pedig rengetegen kérdezték a verseny után, hogy honnan került elő ez a fiú.”

A világbajnokság vasárnap a felnőtt páros versenyszámokkal zárul.