Megújul a Centrál Kávéház

“A Centrál, modern akadémia” – írta Szabó Lőrinc Tücsökzene című művében. A Centrál Kávéház külső és belső megújulása is ennek szellemében zajlik, hogy az 1887 óta működő Kávéház hagyományaihoz híven ismét a kultúra, az irodalom központja legyen Budapest szívében, ahova egykor olyan szellemi nagyságok jártak, mint Ignotus, Babits Mihály, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond vagy Karinthy Frigyes. A Nyugat és az Újhold szerkesztőségének otthont adó legendás kávéház történelmi falai közé most visszaköltözik az irodalom, a művészet: a modern műfajok és stílusok a Centrálban szeptembertől összekapcsolódnak a hagyományos értékekkel.

Kulturális programokkal, köztük irodalmi estekkel, koncertekkel és családi programokkal is várja a közönséget az őszi évadban a megújult Centrál Kávéház Budapest belvárosában. Októbertől gyerekprogramok indulnak: minden hónap első vasárnapján délelőtti matiné előadások, közös játék, közös mese, koncert, a Diafilmgyártó KFT vetítésével egybekötött program kerül megrendezésre. A programok között október 10-én Lackfi János, Három a magyar igazság című új kötetének bemutatója várható, október 16-án rendhagyó irodalomóra Oscar Wilde-ról, a szerző születésének 160. évfordulója alkalmából. Október 18-án az Olvasás Éjszakája programsorozatba kapcsolódik be a Centrál, míg 21-én Szabó Lőrincre, a Kávéház egykori törzsvendégére emlékezik a Centrál Szalon.

November 5-én Weöres Sándor, míg 21-én Kosztolányi Dezső-emlékest is várja az érdeklődőket. Ugyanakkor novemberben a Centrál Kávéház vendége lesz Jaume Cabré katalán író, akit egy különleges, zenés irodalmi est keretein belül ismerhet meg a közönség. A decemberi programkínálatot a karácsonyi vásárral és a jótékonysági akcióval egybekötött koncertek mellett ugyanúgy felolvasóestek és kötetbemutatók színesítik. A tervek szerint a Centrál Szalon című tematikus esteken a Centrál Kávéház egykori törzsvendégeit idézik meg, emellett januártól dzsesszkoncertek, gasztronómiai és képzőművészeti programok is várják majd a közönséget. Somody Imre, a Centrál Kávéház tulajdonosa az elmúlt évek nehézségeit felidézve rámutatott: a mélyponton úgy sikerült túllendülni, hogy olyan szakembereket gyűjtött maga köré, akik különböző értékeket képesek hozzáadni a történelmi épületben található kávéház szellemiségéhez. “Olyan kávéházat kell létrehozni, ahol a budapestiek és a turisták is jól érzik magukat” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy szeptember 20-tól már őszi étlap várja a betérőket: a kávéház kínálata bővült többek között az angol reggelivel, emellett a nemzeti gasztronómiai értékekre építve a Hortobágyi húsos palacsintától kezdve a tojásos galuskán át a borjúpörköltig kínálnak ételt az amerikai palacsinta, a klasszikus Cézár saláta és a bécsi szelet mellett.
A megújult Centrál Kávéház falain művészekről, írókról és költőkről – többek között Kaffka Margitról, Ady Endréről, Babits Mihályról, Kosztolányi Dezsőről és Márai Sándorról – láthatók eredeti, főként a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményéből származó portrék. Ernst Wastl, az Ernst Galéria tulajdonosa, a Centrál Kávéház belsőépítészeti megújulásának vezetője kiemelte: a céljuk az volt, hogy a szép és hangulatos terasz kialakításával a belföldi és a külföldi vendégek is kedvet kapjanak betérni a budapesti Károlyi Mihály utca és Irányi utca sarkán álló kávéházba. Ezen túl igyekeztek, ahol csak lehetett megidézni a Centrál Kávéház belsőépítészeti elemeivel a nagy múltú irodalmi hagyományokat.