Megszüntetik a pert, Ecclestone 100 millió dollárt fizet

Százmillió dollár megfizetéséért cserébe megszüntetik a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone elleni büntetőpert – közölte kedden Münchenben az ügyben eljáró tanácsvezető bíró.

    Peter Noll elmondta: a bíróság elfogadta a védelem és az ügyészség közös javaslatát, és ítélethozatal nélkül megszünteti a megvesztegetés és hűtlen kezelésre felbujtás vádjával kezdeményezett eljárást.
A müncheni tartományi bíróság bírája kiemelte: az ügy megegyezéses lezárását indokolja, hogy a vádlott terhére rótt vádak “lényeges elemeit nem sikerült alátámasztani” az áprilisban kezdődött perben.
A 83 éves brit üzletember 99 millió dollárt az államkasszába köteles befizetni, 1 millió dollárt pedig a német gyermekhospice közhasznú alapítvány számlájára. Az összeget kizárólag a vádlott vagyona alapján állapították meg, annak nagyságáról nem lehet arra következtetni, hogy milyen valószínűséggel marasztalták volna el, ha folytatódik a per, és arra sem, hogy milyen súlyú törvénysértésben mondhatták volna bűnösnek – fejtette ki a bíró.
Előzőleg Christian Weiss ügyész azt mondta, hogy a vádlott magas életkora, az eljárás várható elhúzódása és egy sor további körülmény is azt a megoldást indokolja, hogy Ecclestone fizessen, és cserében zárják le pert.
Bernie Ecclestone a német jogtörténetben rekordnak számító 100 millió dollár megfizetése révén büntetlen előéletű marad és folytathatja a munkát a Forma-1 élén. Az Ecclestone-család vagyonát a Forbes magazin 4,2 milliárd dollárra becsüli.
Szakértők szerint az alkalmazott megoldás bevett módja a perek megegyezéses lezárásának Németországban. Az ügyészség jellemzően akkor választja, ha a vád nagyon nehezen bizonyítható, a vádlott terhére rótt bűncselekmények súlya pedig nem akadályozza, nem teszi vállalhatatlanná a megegyezést.
Többen bírálják az egyezséget. A per megszüntetése 100 millió dollár befizetése révén “arcátlanság”, hiszen a milliárdos brit üzletember így “megvásárolja a szabadságát”, míg másoknak, akiknek nincs vagyonuk, bűnhődniük kell – mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger volt igazságügyi miniszter. Ecclestone védője, Sven Thomas szerint viszont “nincs szó piszkos alkuról”, a megegyezés mindenben illeszkedik a német gyakorlathoz.
Az ügyészség azzal vádolta meg Bernie Ecclestone-t, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB bajor tartományi bank igazgatótanácsának egy volt tagját, Gerhard Gribkowskyt a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban. Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank az üzletrészt a CVC nevű, Ecclestone-hoz közelálló cégnek adja el. A CVC azóta is a Forma-1 autóversenyeket rendező vállalatcsoport legnagyobb részvényese, Ecclestone pedig a csoport elnök-vezérigazgatója.
Gerhard Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. Az ítélet szerint a Bayern LB üzletrésze Gribkowsky miatt anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg pontosan meghatározták volna értékét, ami kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig kenőpénzt kapott közreműködéséért.
A Bayern LB úgy jutott többségi tulajdonhoz a Forma-1 autóversenyeket rendező társaságban, hogy csődbe ment egyik ügyfele, Leo Kirch médiamágnás, aki a bajor tartományi banktól kapott hitelből vásárolta meg az üzletrészt, amely aztán a csőd következtében a Bayern LB-re szállt. A bank nem akarta megtartani a portfóliójához nem illeszkedő érdekeltséget. Az értékesítés Gerhard Gribkowsky feladata volt.

Forrás:MTI