Hiányos mezőny Amerikában

Amber-USA_F1-Hamilton

Amber-USA_F1-Hamilton

A Forma-1-es mezőny elutazott az amerikai kontinensre, hogy a hétvégén az autógyártás fellegvárában, az USA-ba álljon rajthoz, a texasi Austinban. Míg tavaly az utolsó pár futam már a szezon levezetése volt azután, hogy a 2013-as világbajnoki címek elkeltek, addig idén a szezon java még csak most következik. Alig egy héttel a verseny előtt robbant a hír, mely szerint két csapat nem fog tudni versenyezni az észak-amerikai pályán.

Mindössze 18 autó fog rajthoz állni a hétvégén megrendezésre kerülő USA Nagydíjon azután, hogy a két sereghajtó csapat, a Caterham és a Marussia engedélyt kért Bernie Ecclestone-tól a távolmaradásra. A Caterham küszködéséről már régóta tudtunk, de most már a Marussiáról is kiderült, hogy pénzügyi problémái vannak. A csapat bár az Orosz Nagydíjon csak egy autóval állt rajthoz, az (állítólag) inkább Jules Bianchi tiszteletére történt, mintsem anyagi okokból. Most viszont úgy tűnik, hogy egy autója sem fog az austini rajtrácson állni. Ezzel azonban bezárul az út a csapat észak-amerikai tesztpilótája, Alexander Rossi előtt is, aki hazai közönség előtt kaphatott volna lehetőséget a bemutatkozásra.

E két csapat valószínűleg nem lesz ott Brazíliában sem, de az még lehetséges, hogy a duplapontos Abu-Dzabi Nagydíjon rajthoz állnak.

A 2013-as USA Nagydíj nem sikeredett túl izgalmasra. Sebastian Vettel zsinórban nyolcadik győzelmét szerezte meg. A Red Bull négyszeres világbajnoka ezzel rekordot döntött, hiszen egymás után nyolc versenyt nyert meg egy szezonban. A második helyen a megtáltosodott Romain Grosjean ért célba, őt pedig Vettel csapattársa, Mark Webber követte a dobogón. Egy kieső volt Adrian Sutil személyében.

Ami pedig az idei futamot illeti, a hétvége favoritja ezúttal is Lewis Hamilton lesz. A Mercedes brit pilótája zsinórban négyszer nyert az elmúlt futamokon, s azon lesz, hogy megismételje 2012-es győzelmét az amerikai pályán. „Még három futam van hátra ahhoz, hogy eldőljön az egyéni világbajnoki cím sorsa. Austinnal kezdődik, amely az év egyik legjobb hétvégéje. A családom amerikai tagjai eljönnek a futamra, ráadásul az első futamgyőzelem ezen a pályán az én nevemhez fűződik 2012-ből. Ez egy különleges nagydíj a számomra.” – szögezte le a világbajnokságban vezető pilóta.

 Amber-USA_F1_2013-rajt

Idén a duplapontos szabálynak köszönhetően várhatóan igen érdekfeszítő lesz a szezonvég. Valószínűleg nem véletlen, hogy ebben az évben nem Brazíliában, hanem az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, a pompa és a luxus hazájában fejeződik be a Forma-1-es Világbajnokság. Ennek ellenére most még a hétvégén minden szem a Circuit of The Americas-ra szegeződik, ahol a sikeres tavalyelőtti debütálás után immáron a harmadik Forma-1-es versenyt rendezik meg. Mivel New Jersey nincs bent a jövő évi naptárban sem, s nem tudni, hogy ennyi sok új helyszín mellett jut-e hely még egy észak-amerikai futamnak, felértékelődik ennek a versenynek az imázsa.

A verseny és a pálya

 

Texas fővárosa Tavo Hellmundnak, egy helybéli ex-pilótának köszönheti a verseny létrejöttét, aki szoros barátságot ápol az F1 urával, Bernie Ecclestone-nal. Miután azonban elintézte, hogy hazájában legyen verseny, Hellmund a továbbiakban nem vett részt a szervezésben. A verseny szervezőinek sokáig főtt is a feje, hogy el tud-e a pálya készülni időben. Végül tető alá hozták a projektet és Austin ezután még egy ideig egyeduralkodóként rendezi az USA Nagydíjat. A 20 kanyaros austini pályán található egy meredek emelkedő amely igen találóan „az a rendkívüli út a mennyekbe” elnevezést kapta.

Az 56-körös USA Nagydíj november 2.-án helyi idő szerint 14 órakor (nálunk 21 órakor) veszi kezdetét Austinban (Texas), a Circuit of The Americas pályán. A pálya hossza: 5,513 km, a teljes versenytáv 308,405 km. A pályarekordot Sebastian Vettel tartja 2012-ből, ideje 1 perc 39,347 másodperc.

 Amber-USA_F1_2013-dobogo

(Forrás: Amber PR)