Megnyílt Csikós Attila díszlettervező kiállítása a Vigadóban

Álomvilág címmel megnyílt Csikós Attila díszlettervező életmű-kiállítása pénteken a Pesti Vigadóban, ahol az alkotó tervei mellett operák előadásainak díszletelemei is láthatók.

opera

Az Operaházban 2009-ben előadott Rigoletto egyik díszleteleme Csikós Attila díszlettervező életmű-kiállításán a Pesti Vigadóban 2015. október 9-én. MTI Fotó: Marjai János

    Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a tárlatot megnyitó beszédében korunk egyik legnagyobb díszlettervezőjeként méltatta Csikós Attilát, akit szerinte díszlettervezőnek szánt a sors.
    A Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban több mint 70 produkcióban vett részt díszlet- és jelmeztervezőként, több tucatnyi film és televíziós műsor megvalósításán dolgozott, valamint számos opera-, operett- és musical-előadás díszletét tervezte itthon és világszerte.
    A november 29-ig látogatható kiállításon – amely a Magyar Állami Operaház támogatásával valósult meg – a díszlettervek rajzai mellett többek között a Rigoletto, a Figaro házassága és az Aida című operák egyes díszletelemeit tekinthetik meg az érdeklődők.
    Csikós Attila nevéhez nagyszabású rendezvények és mintegy száz prózai színházi bemutató is fűződik. Ezen a tárlaton az életműből sok minden látható, kivéve azt a hatalmas mennyiségű és végtelenül elkötelezett munkát, amely ezen díszletek megszületése mögött áll – mutatott rá Káel Csaba.
    Fekete György köszöntő beszédében világzseninek és polihisztornak nevezte Csikós Attilát, aki építész, belsőépítész, díszlet- és jelmeztervező, világvándor, festő és grafikus is egyben. Mint mondta, “Csikós Attila a legnagyobb bátorsággal és kockázattal teszi elénk életművét”.
    Az 1942-es születésű Csikós Attila építőművészeti tanulmányait a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte. Az iskola elvégzése után a József Attila Színház díszítője, világosítója, díszlettervező-asszisztense volt, 1966-ig az Egyetemi Színpad díszlet- és jelmeztervezője, 1968 és 1979 között az Operaház műteremvezető szcenikusa, majd a Népszínház vezető díszlet- és jelmeztervezője, 1983-tól a Nemzeti Színház, 1990-től az Operaház vezető díszlettervezője. 1965-től tíz éven át a Bayreuthi Ünnepi Játékok díszlettervező-asszisztense volt, és külföldi operaházakban, színházakban is gyakran dolgozott.
    Művészetét 1990-ben Jászai Mari-díjjal, 2001-ben Gundel Művészeti díjjal ismerték el. 2001-ben Kossuth-díjat kapott az előadott művek szellemét mindig tiszteletben tartó, fantáziadús és elképzelésekben gazdag díszleteiért, a komplex művészi élmény elmélyítéséért végzett, a mesterség titkait tökéletesen ismerő tevékenysége, kimagasló értékű művészi munkássága elismeréseként. 2013 májusában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjai közé választotta.

Forrás:MTI