Meglepetésekkel teli az Év sportolója választás 2014?

Igaz, hogy már csak néhányan, de élnek még olyan sportújságírók, akik annak idején már a legelső szavazáson is leadták a szavazataikat az Év legjobb sportolóira 1958-ban. Vajon gondolták-e akkor, hogy milyen haladó hagyomány keletkezik a kezük munkája nyomán és hogy kései követőik idén már 57. alkalommal is nekidurálják magukat, hogy vállalkozzanak a szinte lehetetlenre, azaz az összehasonlíthatatlanok összehasonlítására. Mert hogy valljuk meg, hogy is lehetne az év csúcsteljesítményeit közös nevezőre hozni. Csakis a szubjektivitás,  a saját élmények és legbelsőbb érzések segíthetnek a felelősségteljes döntésben. Mert hogy arról van szó, mivel a sportolók – bár tudják hogy játék az egész, a legnemesebb fajtából való játék – véresen komolyan veszik és tisztelik a végső sorrendet. Mert hogy komoly a rangja annak, kik is a legkiválóbbak legkiválóbbjai. Nos, idén 300 sportújságíró szavazatai alapján született meg a végeredmény, melyet a december 18-i díjátadó show keretében ismerhetünk meg. Ha az elért helyezéseket pontokra váltjuk, akkor a Sportcsillagok gálája eddigi 56 éves története során csak megközelíteni lehetett Balczó Andrást, az örökranglista éllovasát. Évek hosszú sora óta ott lihegnek a nyakában Kovács Katalin és Kiss László. A két üldöző közül Kati figyelmét idén a kisbabája köti le, Kiss László úszói viszont remekeltek az év során. Amennyiben a szavazatok alapján a mester idén legalább a harmadik lesz, akkor az örökrangsorban a kajak királynő elé kerül és már csak két pontra lesz Balczótól. A történelem rendje megköveteli azt a mondatot is, hogy az eddig 216-szor kihirdetett győztesek között az öttusázó dr. Török Ferenc az egyetlen, akinek a neve egyéniben, csapatban és szövetségi kapitányként is felkerült az elsőségért járó serlegre. Az elmúlt 56 évben a kajak-kenu és az úszás dominált a díjkiosztókon. Vajon a hegemóniájuk tovább erősödik-e idén is?  (Az öt kategóriában együttvéve a legtöbb elsőséget szerzett sportágak: úszás 46, kajak-kenu 37, vízilabda 23, öttusa 22, vívás 19, atlétika 13. Összesen 23 sportág rendelkezik legalább egy győztessel.) Gyurta Dániel aligha védheti meg tavalyi Év sportolója címét, olyan erős eredményekkel rukkoltak ki a vetélytársai. Gyurtát eddig háromszor választották a lista tetejére, idei nagy évével lehet, hogy egyenlít a tornász Berki Krisztián, aki 2010-ben és 2011 volt már az Év sportolója. Vagy tíz év után újra birkózó kerül a csúcsok csúcsára? Bácsi Péter idén mindent megnyert, Eb-t, vb-t, nem tudott hibázni. Ez mire lesz elég?  Zsivótzky és Annus után nem az első kalapácsvető lenne az olimpiai bajnok Pars Krisztián, aki a dobogó tetejéről integet a többieknek. Vajon az Európa-bajnoki aranya milyen súllyal esik latba?  Mint ahogy kérdés az is, hogy a többi idei Európa-bajnok (Cseh László, Verrasztó Dávid, Rédli András, Lőrincz Tamás) közül valaki is beleszólhat-e a világbajnokok ‘vitájába’.

A nőknél sem kisebb feladat a választás, a helyzet nagyban emlékeztet az egykori Egerszegi-Kőbán ‘összecsapásokra’, melyeket a kajakosnő kiemelkedő sikerei ellenére többnyire’ Egér’ nyert meg.

Most az érem és rekordhalmozó Hosszú Katinkával igyekszik felvenni a versenyt a kajakos olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki Katkához hasonlóan a maga sportágában többet már nem is nyerhetett volna. Danusa idén két vb és három Eb aranyat tett le az asztalra. Tavaly második lett Katinka mögött. Idén változik-e a sorrend köztük? Mellettük még több Európa-bajnoknőnk is akad (Csernoviczki Éva (cselgáncs), Csipes Tamara (kajak, 1000 m), Kovács Mária  (ökölvívás), Medveczky Erika (kajak, 5000 m), ) Miskolczi Julianna (sportlövészet), akiknek meg kell vívniuk a téli olimpián szenzációs 7. helyet szerzett Miklós Edittel. Ha az erdélyi származású bajnoknő itt is áttörésre lesz képes és a háromba kerül, akkor a sí már a 29. sportág lesz, mely dobogóst ad az Év sportolója szavazások történetének.

A csapatok esetében talán a legkiszámíthatatlanabb a helyzet, kilenc egység nyert világbajnoki, hat pedig Európa-bajnoki elsőséget. A férfi öttusázók Eb-ről és vb-ről is arannyal jöttek haza, a női kenu kettős (Lakatos-Takács), a női kajakpáros (Szabó-Csipes) és a női kajak négyes szintén. És hol van még a vége? Sakkolimpia második hely, a Veszprém kézilabdázói a Final Fourban, a Pick Szeged meg egyenesen EHF Kupa győztes lett, nem beszélve a győri kézis lányokról, akik  másodszor is felpakolhatták a Bajnokok Ligája trófeát a klub vitrinjébe. Itt tessék dönteni! Csak egy biztos, a férfi polósok Eb ezüstje kevésnek látszik a címvédéshez!

A magyar-amerikai ‘vegyesvállalatnak’, a Hosszú-Tusup házaspárnak idén ugyanolyan remekül ment, mint tavaly, így Shane-nek jó esélye van arra, hogy ismételjen. Ilyesmire ezen a vonalon Fábiánné Rozsnyói Katalin óta nem volt példa! Érdekesség, hogy az említett kézilabdasikereket edzőként külföldi szakemberek jegyzik. Egyáltalán, felléphet-e magyar edző is a képzeletbeli dobogóra?

A szövetségi kapitányok közt tavaly Benedek Tibor nyert. De az egy más év volt! Idén a 2010-ben csúcsra került Kiss László vagy a 2011-ben már diadalmaskodó Storcz Botond lesz-e megint listavezető vagy egy nevető harmadik lép a trónra? Itt az ideje, hogy Storcz-cal a kajak-kenu újra színre lépjen, mert tavaly megesett az a szégyen a sportággal, hogy egyetlen elismerést sem zsebelhettek be.

Arra most először kerül sor, hogy a nem olimpiai sportágak kiválóságai is részesei lesznek az ünnepi programnak, miután az éves teljesítményeik értékelésére önálló szavazást írtak ki. A győztesek:   Férfiak: Bánhidi Dániel (táncsport), Nők: Gurisatti Lilla (búvárúszás), Csapatok: Szupergirls (táncsport), Edzők: Debreczeni Dezső (kick-box), Szövetségi kapitányok: Sziklenka László (sárkányhajó). A szokásoknak megfelelően díjazzák az év legeredményesebb fogyatékos sportolóit is.