Megjelent a kormányhatározat a vasárnapra elrendelt nemzeti gyásznapról

Megjelent a kormányrendelet a párizsi merényletek miatt vasárnapra elrendelt nemzeti gyásznapról a Magyar Közlöny szombati számában.

    A határozat szerint a kormány a pénteki párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére november 15-ét, vasárnapot nemzeti gyásznappá nyilvánítja.
    A nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbócra kell ereszteni.
    A rendelet kihirdetése napján, 21 órakor lép hatályba – olvasható a Magyar Közlönyben.
    A vasárnap 9 órakor kezdődő ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.
    Orbán Viktor szombat délelőtt jelentette be az M1 aktuális csatornán, hogy a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.
    A péntek éjjeli merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Forrás:MTI