Megérkeztek a Nemzeti Múzeumba André Kertész fényképei

Készítette: Andre Kertesz (1894 – 1985) – creator (American)Details of artist on Google Art Project – XgF82mylpAxiZQ at Google Cultural Institute maximum zoom level, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21894881

Megérkezett szerdán a Magyar Nemzeti Múzeumba André Kertész több mint ezer fényképe, a gyűjteményt a magyar állam vásárolta meg. A képekből várhatóan 2022-ben nyílik kiállítás.

    Az Egyesült Államokból érkezett hagyatékban André Kertész (1894-1985) által készített 1163 fotó található, amelyeknek egy része már szerepelt kiállításon, de sok olyan felvétel is megtalálható az anyagban, amely még soha nem került a nagyközönség elé – hangzott el a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott szerdai sajtótájékoztatón, amelyen kibontották a fotókat tartalmazó ládákat.
    Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében André Kertész életútját felidézve elmondta: a gyűjteményben a művész ifjúkori alkotásai, Párizsba költözése előtt készített fényképei találhatók meg. Mint mondta, André Kertész a nemzetközi fotózás kiemelkedő alakja, kiállításai bejárták az egész világot.
    A gyűjtemény fotóinak döntő része André Kertész 1925-ös emigrációja előtti, magyarországi felvétel kontaktja, illetve vintázskópia. Az anyag kisebb része a fotóművész élete utolsó évtizedében készített polaroid felvétel.
    “Óriási dolog egy múzeum életében, ha gyűjteménye ilyen nagyszerű anyaggal gazdagodhat” – mondta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az igazgató az MTI-nek elmondta: a vételár 6,1 millió dollár (kb. 1,8 milliárd forint) volt.

MTI