Megalakult az új országgyűlés, a képviselők letették esküjüket

Megalakult az új országgyűlés, a képviselők letették esküjüket. Az ülésén Áder János javaslatot tett arra, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort, a Fidesz elnökét válassza meg miniszterelnöknek. A köztársasági elnök elmondta azt is, hogy a Nemzeti Választási Bizottság néhány napja megállapította az egy hónappal ezelőtti országgyűlési választás végeredményét, az Alkotmánybíróság pedig döntött a választási rendszert érintő beadványokról. Ez alapján senki sem kérdőjelezheti meg a választások tisztaságát, választási rendszerünk alkotmányosságát, a leendő kormány legitimitását” – jelentette ki Áder János.

Fotó:MTI

Az eskütételnél a Demokratikus Koalíció képviselői saját szöveggel egészítették ki az eskü szövegét. Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Oláh Lajos úgy fogalmazott  “Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak.” A képviselők szóban is elmondták a szöveget az ülésteremben és írásban is csatolták az esküokmányhoz.  Ezt követően megválasztották a parlament elnökét, alelnökeit és tisztségviselőit.

Újra Kövér László a Ház elnöke., aki titkos szavazáson 171 igen szavazatot kapott. A régi-új házelnök szerint ez az Országgyűlés az első, amely a teljes nemzetet képviseli.

Megválasztották a parlamenti alelnököket is. Az MSZP-s Hiller István, a kereszténydemokrata Latorczai János, a fideszes Lezsák Sándor és Jakab István, valamint a jobbikos Sneider Tamás lett a megalakult országgyűlés alelnöke. A Jobbik elnöke a parlamentáris demokrácia győzelmeként értékeli azt, hogy Sneider Tamást megválasztották.