Mautner Zsófia és Erős Antónia együtt avatták fel “Magyarország Cukormentes Tortáját”

A Gasztrosétányon több százan mérettek vércukrot az “egycseppes” sátornál

Mautner Zsófia és Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója ünnepélyesen avatta fel a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny 2013-as győztesét, a “Ribizlihabos-almás réteges”-t az augusztus 20-ai Gasztrosétányon. Az “egycseppes” sátornál megmérette vércukorszintjét Kósa L. Adolf is.

 

“Az idei “Magyarország Cukormentes Tortája” különlegesen finom: a ribizli és az alma savanykás és édes íze nagyon klasszul kiegészíti egymást, a torta gyönyörű, igazi csajos-habos, könnyű édesség” – mondta Mautner Zsófia, a verseny zsűrijének elnöke.

 

A tortaavatás idén először került be az augusztus 20-i rendezvénysorozat hivatalos programjai közé. Az ünnepségen jelen volt Nándori László, a Nándori Cukrászda cukrászmestere, a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyének győztese, Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vezetője, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Mautner Zsófia, a Chili & Vanília blog szerzője és Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke. A Ribizlihabos-almás rétegest a nagyközönség elsőként a Bem rakparton rendezett Gasztrosétányon kóstolhatta meg: a süteményből több ezer szelet fogyott el a két napos rendezvényen.

 

“A Ribizlihabos-almás réteges azért is különlegesen finom, mert egészséges alapanyagokból (például teljeskiőrlésű tönkölylisztből, kétféle gyümölcsből, nyírfacukorral) készült, ráadásul egy szeletben csak 134 kalória van, ami nagyon alacsony érték. Az OÉTI szakemberei az ízek harmóniája és az összetevők tekintetében is egyöntetűen magasra értékelték a süteményt, és  ajánlják nem csak a cukorbetegeknek, de mindenkinek, akinek fontos, hogy egészségesen táplálkozzon” – mondta Martos Éva, az OÉTI főigazgatója. A torta hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és mesterséges tartósítószer nélkül készült.

 

A két napos Gasztrosétányon az Alapítvány sátraiban több százan – köztük Kósa L. Adolf, egykori televíziós műsorvezető – mérették meg ingyenesen a vércukorszintjüket a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft., a Dcont TREND vércukormérő gyártója jóvoltából. Az “egycseppes” sátornál volt dietetikai tanácsadás a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberével, valamint a Pötyi kisebb ajándékokat is adott a látogatóknak.

 

A “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzdő alapítvány  kezdeményezése, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hívott életre tavaly.

 

A cukorbetegség kiváltó oka lehet az elhízás és a mozgásszegény életmód: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2005 óta igyekszik erre különböző programokkal, kampányokkal, szűrésekkel felhívni a figyelmet.

 

 

EGYSZER ÉLÜNK. A CUKORBETEGSÉG FIGYELMET KÖVETEL.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*