Matolcsy György lemondását követeli az MSZP elnöke

Az MSZP szerint azonnal távoznia kell a Buda-Cash-ügy miatt Matolcsy Györgynek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éléről, és az új vezetőnek kártalanítania kell a brókerházhoz köthető bankcsoport betéteseit.

Tóbiás József elnök-frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormánynak már be kellett volna jelentenie: a Magyar Államkincstár számlát nyit minden az ügyben érintett közintézménynek, hogy napi működésüket képesek legyenek finanszírozni. Az MNB-nek pedig azt kellett volna közölnie, hogy összesen 100 milliárd forintig kárpótolja a betéteseket – fűzte hozzá, megjegyezve: nem szúrhatják ki hatvanezer forinttal a betétesek szemét.

A politikus visszautasította azt, hogy a kormány és a kormánypártok “másokra kívánják hárítani a felelősséget”. Mint mondta, az ügyben szereplő bankcsoport 2010 előtt nem is létezett, “a takarékszövetkezetek államosítása” után jött létre, amikor a kormány és néhánynak menekülő utat adott néhánynak, és a jegybanknak minden eszköze megvolt azok átvizsgálására. Emlékeztetett arra is, hogy korábban összevonták az MNB-t és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét.

Tóbiás József szerint az MNB felelőssége nem kerülhető meg “az évszázad legnagyobb bankbotrányában”. Elmondta, a nemzeti bank döntött arról, bankká válhatnak-e ezek a pénzintézetek.

Azt is firtatta, hová tűnt a 100 milliárd forint. Mint mondta, látni akarják a bankká válás dokumentumait, az elmúlt évek Buda-Cash-nél végzett vizsgálatainak eredményét, ezért kezdeményezték Matolcsy György és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter költségvetési bizottsági meghallgatását a jövő hétre. A pártelnök elmondta, ehhez Kövér László házelnök hozzájárulása is kell.

Tóbiás József vitatta azt a mostani kormánypárti állítását, hogy 2009-ben az akkori kormánypártok úgy döntöttek, az ilyen típusú bankokat ötévente kell kötelezően átvilágítani. Hozzátette: pont, hogy csökkentették az időtartamot 3 évre.

Közölte, Matolcsy György az utóbbi években két kézzel szórta a közpénzt, mintegy 260 milliárd forintot költött, ha e helyett végezte volna a dolgát, akkor nem lenne óriási bajban 100 ezer betétes és közel száz önkormányzat.

Ha a Széchenyi Bank ügyfeleit a kötelező garanciaalapon felül teljesen kártalanítani lehetett, akkor most is ezt kell tennie, mivel a jelenlegi helyzetet a kormány idézte elő – hangoztatta.