Magyar parádé, öt arany és egy ezüst 200 méteren!

untitledParádéztak 200 méteren legjobb ifjúsági versenyzőink, férfi K-1-ben Nádas Bence, C-1-ben Hajdu Jonatán, K-2-ben pedig a Balaska Márk, Birkás Balázs kettős nyert aranyérmet. Az U23-asok mezőnyében Dudás Miklós és Kárász Anna diadalmaskodott, míg a kenus Lakatos Zsanett ezüstérmet vehetett át.

Hogy kiből lesz a következő legenda? Ha a vasárnapi 200 méteres döntőket vesszük alapuk, akkor hosszan sorolhatjuk a neveket. Elsőként az újpestiek sprinterével, Nádas Bencével, aki az ifjúságiak mezőnyében nyerte meg a férfi kajak egyesek versenyét. Méghozzá nem kis izgalmak árán. Bence szinte hajszál pontosan egyszerre ért be a célba lett riválisával, majd kajakjában ülve hol ide, hol oda tekintet, tanácstalanul várt az eredményre, amelyet telefonnal a fülén edzője, Hűvös Viktor „hozott” számára.

„Hihetetlen érzés volt. Az egyik pillanatban még úgy éreztem, elúszott az arany, a másikban pedig kitört belőlem minden. Annyira boldog vagyok, ez életem első világversenye, és győzni tudtam! Viktorral tavaly ősz óta dolgozunk együtt, nagyon jó hatással van rám, neki köszönhetem, hogy itt vagyok, nyertem és neki köszönhetem azt is, hogy váltóban kijutottam a moszkvai felnőtt világbajnokságra” – lelkendezett Nádas Bence, akit hosszan ünnepelt a közönség.

De rögtön utána jött az újabb diadal: Hajdu Jonatán C-1 200 méteren már második aranyát-, összességében harmadik érmét zsebelte be.

„Megvédtem a világbajnoki címem, de nagyon elfáradtam – magyarázta a versenyző. – A tegnapi három pálya sokat kivett belőlem, és szombat délután a 200 méteres középfutam során meghúztam a térdhajlítómat, amit persze a döntő alatt nem éreztem, de a célba érkezés után azonnal előjött a fájdalom.”

A folytatásban az ifjúságiak K-2 200 méteres döntőjében Balaska Márk és Birkás Balázs kamatoztatta ismét elképesztő rajtját. A fiúk már az első métereken félhajós előnyt kovácsoltak össze, és ezt tartották is a táv során.

„Nagyon örülök ennek az aranyéremnek, mert keményen dolgoztunk ezért, és egy ilyen versenyen múlik, hogy leszel-e valaki vagy sem a jövőben. A közönség szeretete leírhatatlan, egyszerűen nem lehetett elfáradni a pálya közben, mert úgy húzott a közönség” – magyarázta Balaska Márk.

„A rajt volt a sikerünk kulcsa, úgy érzem, minden versenyen jól rajtolnunk, most is fél hajó előnnyel jöttünk ki, de a győzelemhez az is kellett, hogy végig odategyük magunkat” – mondta Birkás Balázs.

Ahol az ifjúságiak abbahagyták, ott folytatták a nagyok. Dudás Miklós és Kárász Anna is megnyerte  , utóbbi meg is siratta az egyest. „Volt olyan pillanata a pályának, amikor azt hittem nem lesz meg a győzelem, a végén már rendesen fájt is, de ez volt életem első világbajnoki győzelme, így érthetően elérzékenyültem” – mondta Kárász Anna, akire délután még várt az ötszáz egyes is.

Lakatos Zsanett is sírt, igaz, ő bánatában, mivel a második helyen zárt kenu egyesben. Az eredményhirdetésnél azonban már képes volt arra is, hogy mosolyogjon.

„Szerettem volna nyerni. Nagyon. De sajnos nem láttam az orosz lányt. Még egy kicsit szomorú vagyok, de majd ötszáz párosban javítunk Takács Kincsővel” – mondta Lakatos Zsanett.

Felemás érzésekkel zárta a kétszázas döntőket Dudás Miklós, akinek egyik szeme sírt, a másik nevetett.

„Boldog vagyok az egyéniben nyert aranyérem miatt, mindenképpen győzni akartam itt Szegeden, és ez a vágy nem terhet jelentett, nem nyomott le, pont ellenkezőleg, a legjobbat hozta ki belőlem. Ifiben és most már az U23-as korosztályban is világbajnoknak vallhatom magam. Innentől már felnőttben kell a nagy eredmény. És hogy mi történt a párosunkkal? Sajnos billentünk egy nagyot százötven méternél, a problémánk az, hogy egy kicsit dől a hajó, ez az, amin még csiszolnunk kell. A sebességünkkel nincs gond, százötvenig tényleg gyorsak voltunk, sokat kell még foglalkozni ezzel az egységgel” – mondta Dudás Miklós.

A 200 méteres finálék során a magyar csapat öt arany- és egy ezüstérmet nyert. A verseny délután az 500-, valamint a férfi K-4 1000 méteres döntőkkel zárul.